Nikoliću mandat ističe 31. maja, raspisivanje izbora do petka

Zakon o izboru predsednika Republike predviđa da predsednički izbori moraju da se raspišu 90 dana pre isteka mandata predsednika, tako da se okončaju u narednih 60 dana.
Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.
 
Mandat aktuelnom predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, ističe 31. maja.
 
Prethodnih nekoliko nedelja najavljeno je više predsedničkih kandidatura, među kojima su i kandidatura premijera i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, bivšeg ombudsmana Saše Jankovića, bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, lidera Dveri Boška Obradovića, funkcionera Demokratske stranke Srbije Aleksandra Popovića.
 
Predsednik Republike bira se na neposrednim izborima, tajnim glasanjem.
 
Prema Zakonu, kandidate mogu da predlažu političke stranke koje su registrovane na dan kad je objavlјena odluka o raspisivanju izbora, koalicije političkih stranaka ili grupe građana. Grupu građana osniva najmanje deset birača.
 
Kandidovanje se vrši podnošenjem predloga kandidata Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije 20 dana pre dana izbora.
 
Uz predlog kandidata, svaki podnosilac je dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju predloženog kandidata.
 
Birač može potpisom podržati samo jednog kandidata.
 
RIK utvrđuje listu kandidata za izbor predsednika Republike najkasnije 15 dana pre dana izbora i objavljuje je u "Službenom glasniku Republike Srbije" narednog dana od dana kada ju je utvrdila.
 
Redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću utvrđuje se žrebom na sednici RIK-a, kojoj mogu da prisustvuju predstavnici svih predlagača kandidata.
 
Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali.
 
Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana.
 
U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redosledu biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.
 
Više od dva kandidata učestvuju u drugom krugu ako ih više deli prvo ili drugo mesto.
 
Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je u drugom krugu izbora dobio najveći broj glasova.
 
Ako u drugom krugu kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje se ponavlјa u roku od 15 dana.
 
Mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije i traje pet godina i niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.