Srbiju najviše napuštaju tridesetogodišnjaci

Više od 300.000 osoba iz Srbije živi i radi u inostranstvu, govore podaci izvedeni iz poslednjeg popisa stanovništva.
Najviše ih je u Austriji (70.488), Nemačkoj (55.999), Švajcarskoj (41.008), Francuskoj (20.231) i SAD (13.504). Najveći broj pripada starosnoj kategoriji od 25 do 44 godine, a dominiraju tridesetogodišnjaci, od kojih svaki četvrti ima visoku ili višu školu.
 
Kada su u pitanju unutrašnje migracije, glavno odredište za mlade iz centra i sa juga Srbije jeste Beograd, dok oni iz vojvođanskih gradova pretežno odlaze u Novi Sad, podaci su iz istraživanja "Mladi i migracije: otići ili ostati" dr Mirjane Bobić, profesorke na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
Na pitanje šta mlade najčešće motiviše na razmišljanje o odlasku iz zemlje, dr Mirjana Bobić kaže: "Pre svega ekonosmki problemi, odnosno nezaposlenost koja najviše tišti mlade u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Mladi iz centralnog dela Srbije i Vojvodine u manjem ili većem broju ugroženu bezbednost navode kao razlog razmišljanja da se isele, dok mladi na jugu naše zemlje ne daju takve odgovore. Činis se da je opšte siromaštvo u tom delu Srbije potpuno zasenilo ostale probleme, pa i one nastale iz već duže vreme napetih odnosa tamošnjih etničkih zajednica", kaže dr Bobić, a prenosi Politika.
 
Tokom osamdesetih godina 20. veka bila je smanjena emigracija mladih koji su zbog posla odlazili u inostranstvo, a povećao broj studenata koji su iz Srbije odlazili na školovanje. Međutim, devedesetih godina broj visokoobrazovanih iseljenika drastično je porastao. Za razliku od prethodne generacije mladih, koji su Srbiju napustili pre raspada SFRJ i u srcu poneli lepu sliku svoje države, mladi koji su tokom devedesetih emigrirali  iz zemlje, uglavnom su kupovali kartu u jednom pravcu. Iako su početkom novog milenijuma ratovi prestali, a siromaštvo polako počinje da se ublažava, emigracija mladih stručnjaka ne jenjava. Ipak, mladi više ne odlaze sa ciljem da se nikada ne vrate, a na usavršavanje često odlaze u više zemalja, pa demografi češće govore o prostornoj pokretljivosti mladih, a ne o emigraciji, navodi se u istraživanju "Mladi i migracije".
 
Istraživanja pokazuju da su žitelji Srbije uzrasta od 15 do 24 godine posebno ranjiva populacija, sa visokom stopom nezaposlenosti. Medicinske profesije najtraženije su u Nemačkoj, što je značajni motivacioni faktor za naše mlade stručnjake, kojih je čak 14.000 na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Da će se migracija ka Nemačkoj nastaviti, svedoči procena Instituta za ekonomska istraživanja iz Minhena, prema kojoj će do 2035. ova država morati da "uveze" čak 32 miliona imigranata kako bi oni svojim radom izdržavali sve starije nemačko stanovništvo.
  • Pisao se kao Yu

    02.03.2017 21:54
    A cist srbin
    Otisao sam u svojoj 32., pre vise od 20 godina, preko bare. Bilo mi je bolje nego vecini u NS, ali ono ludilo devedesitih nije mi se cinilo obecavajuce za mene obicno coveka koji bi da radi I nesto zaradi I zapocne familiju.
    Stigao u stranu zemlju, trazio posao I vidi molim te, niko me nije pitao okle sam ni kako mi se roditelji zovu. To se ne pita. Kasnije da, kada se bolje upoznamo, kao nekakvo zblizavanje.
    Dobio sam sansu da radim (ne kazem posao) nego sansu. Koju sam naravno iskoristio. Posto nisam imao nikog zivog osim supruge ovde. Tada sam razumeo onu "Uzdaj se use I u svoje kljuse".
    Na zalost, odluka da odem je bila dobra. Posto u Srbiji sunce jos nije svanulo. A kad ce ne znamo. Na moju opet, zalost. lep pozdrav.
  • NN

    02.03.2017 12:24
    ha,ha,ha
    Ma otišao bih i ja odavde odavno ,samo da nekome treba vredan i pošten čovek,koji će sve svoje poslove završavati sa 100% učinkom.Ako nekome u inostranstvu treba takav nek mi se javi.
  • knez

    02.03.2017 12:12
    Za jugoslovena
    Da se nadovežem na komentatora podsećanje jednim citatom iz filma Lepa sela lepo gore: "Vaše čuveno poštenje, uvek ste bili puni tih sranja o poštenju. Je li, gospodine kapetane, zar ti misliš da je i jedina kuća, koju smo mi njima zapalili ili su oni nama zapalili, pošteno zarađena? Jeste kurac moj! Da je pošteno zarađena ne bi ih tako lako palili jedni drugima. Dok vam je ćopavi Zagorac trpao u dupe američke dolare, znali ste da kenjate o bratstvu i jedinstvu, da se smeškate jedni drugima. A onda je došlo vreme da svodite račune. Nema problema, samo što ih niste ranije svodili? Nego ste se pedeset godina izdrkavali ovde, pedeset godina karali najbolje pičke, vozali najbolja auta, a sad kad vam se kita više ne diže, e hajde sad malo da se bavimo poštenjem. E pa iskenjam se ja na to vaše poštenje i na svu tu vašu "poštenu" generaciju."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.