Sutra počinje novo suđenje za paljenje ambasade SAD

Početak ponovljenog suđenja optuženima za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija" zakazan je za ponedeljak 6. mart.

Suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prošle jeseni ukinuo prvostepenu presudu zbog nerazumljivosti i protivurečnosti.

Ukinutim delom presude optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, dok je za nekoliko njih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Na optuženičkoj klupi u ponedeljak će se naći Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas. Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade SAD "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima".

Terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", oko 18:30 časova organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre tri godine pokrenulo preistražni postupak o tome ko je i kakve propuste u policiji napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija".

  • Konstantin

    05.03.2017 21:03
    piromani
    Paleći ambasade i džamije, AV i njegova horda a današnja vlas, su nam osvetljavali put u Evropu !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija