RFZO: Građani ne moraju na preglede da nose staru knjižicu

Na preglede kod izabranog lekara u domovima zdravlja, mnogi građani i dalje, uz novu zdravstvenu karticu, nose i staru knjižicu.

Iz RFZO poručuju da nema potrebe da osiguranici nose dve zdravstvene legitimacije i da je problem u lošoj organizaciji zdravstvenih ustanova.

Osim za preglede, korisnicima se sugeriše da ponesu papirnu knjižicu i kada je potrebno samo da uzmu mesečnu terapiju.

Kada je Beograđanka S.B. otišla po recept u dom zdravlja rečeno je da je potrebno imati i staru legitimaciju. Ona se pita zašto su građani uopšte morali da menjaju knjižice, kada uvek kad idu kod lekara nose obe. Odgovor u domu zdravlja je bio: "Tako mora".

"Organizacija zdravstvenih ustanova nije u nadležnosti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, već direktora. Za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu nije potrebno koristiti staru knjižicu, posebno zbog toga što se ona poništava nakon uručivanja nove zdravstvene kartice. Nećemo ulaziti u razloge zbog kojih se pojedinim osiguranicima traže stare zdravstvene knjižice, iako se na osnovu informacija kojima RFZO raspolaže može zaključiti da je reč o lošoj organizaciji zdravstvenih ustanova, koje i dalje ne koriste sve mogućnosti informacionih sistema kojima raspolažu", kažu za "Novosti" u RFZO.

Primedbe na elektronske knjižice bile su da nemaju broj kartona, ime izabranog lekara, upozorenja na eventualne alergije, podatke o primljenim vakcinama...

U RFZO navode da je na čip zdravstvene kartice moguće upisivati i ažurirati samo podatke u vezi sa zdravstvenim osiguranjem.

"S obzirom na to da se tiču zdravstvenog stanja, a ne zdravstvenog osiguranja, podaci o alergijama, krvnoj grupi, vakcinama, bolestima od kojih osigurana lica boluju treba da se nalaze u centralizovanoj bazi podataka elektronskog kartona", navode u RFZO. To je u nadležnosti projekta Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Građani koji imaju overene stare zdravstvene knjižice mogu da ih koriste do datuma označenog na markici osiguranja, odnosno do uručenja zdravstvene kartice, poručuju iz RFZO. Ako nova zdravstvena legitimacija ne bude gotova, odlazak kod doktora je moguć samo uz potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite, koju izdaje matična filijala RFZO. Neophodno je i da je predat zahtev za izdavanje nove kartice, kao i da su plaćeni doprinosi. U suprotnom, pravo na lekarsku pomoć imaju samo hitni slučajevi.

  • Jelena

    07.03.2017 10:14
    Povrat novca
    Želim da mi vratite novac za nas 5 članova domaćinstva, jer ako se čeka duže od tih 60 dana.... i ako je istina da i posle 120 dana ništa????!!!
    Mislim da ću da se, odselim iz banane...
  • Glasač

    07.03.2017 09:45
    Zapažanje
    5 meseci posle Euprave i uplate - knjižica nije urađena. A o dostavi posle.
    Vođo, reaguj.
  • Stevan

    07.03.2017 09:07
    kartoni
    Stare knjižice su bile bolje (One starije još bolje),jer je u njima bilo beleženo koje vakcine smo primali,budući da nemamo kartone za evidenciju vakcinacija.Pre uvođenja kartica trebalo je odraditi neke druge stvari.Ja imam 4 stenta i to niko ne može da vidi iz moje zdravstvene kartice.Uzimam razređivač krvi,i to nigde ne može da se vidi.Mislim da sam ugrožen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.