Uskoro zabrana pušenja e-cigareta u kafićima

U kafićima i restoranima, kao i u svim javnim prostorima, ubuduće će biti zabranjeno pušenje i elektronskih cigareta.
Ovo je nova direktiva Evropske komisije koja počinje da važi u svim zemljama Evropske unije.
 
I u Srbiji bi uskoro mogla da zaživi ova odluka, s obzirom da je stručna republička komisija izradila nacrt izmena zakona, prema kojima se potpuno zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima. Iako je zakon pripremljen, za sada ne postoji politička volja da se i usvoji i počne da se primenjuje.
 
Važećim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je tako pušenje dozvoljeno u lokalima površine veće od 80 kvadrata, u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.
 
Predsednica republičke Komisije za prevenciju upotrebe duvana Srmena Krstev za "Blic" tvrdi da će Srbija, htela to ili ne, ipak morati da prilagodi svoje zakone evropskim.
 
"U nekom trenutku moraćemo da usvojimo takav zakon, jer je nemoguće da ostanemo jedina zemlja u Evropi koja nije zabranila pušenje, kao običnih, tako i elektronskih. Kada je mogla jedna Turska, zašto ne bi mogli i mi", ističe Krstev.
 
Zaključak Evropske komisije je da se dim iz elektronske cigarete, takođe širi, doduše u manjoj meri nego kod običnih cigareta, ali da je to dovoljno da se njena upotreba zabrani u zatvorenim prostorijama. 
 
Opširnije o ovoj temi možete pročitati OVDE.
  • Miki

    05.11.2018 09:20
    Zabrana nego sta
    Dokle vise da nas truju ovi sto truju sebe. Treba hitno doneti zakon i totalnoj zabrani pusenja. Neka pusaci puse u svojoj kuci. Kakva je vlast tesko da ce se ovaj zakon doneti.
  • krkan

    09.03.2017 11:36
    Šta će žena u kafani?
    Šta bi čovek drugo radio u ugostiteljskom objektu, nego: Jeo, pio i pušio!
    A priča o uniformnosti zakona u članicama EU je netačna - dakle laž.
    Anti-pušači neka se bore protiv kemtrejla, neka se zalažu za de-radijaciju terena od osiromašenog uranijuma iz Nato bombi, pesticida u dečjoj hrani, dostupnosti droge na svakom koraku, boljoj prevenciji raka dojke, debelog creva i materice ... Najveći im je problem para iz elektronske cigarete i da li je u kafani zadimljeno.
    П.С.
    Извињавам се што пишем латинским словима. Намера ми је била да могу да прочитају коментар и ови из ЕУ :)
  • DonJuan

    08.03.2017 15:03
    Pa ova idiotska vlast taj zakon donosi vec 5 godina, a nikako da ga donese, ugostiteljski objekti zadimljeni ko pusnice, ne moz' normalan covek ni da izadje, jer je ovde uvek vazio teror bahate vecine nad manjinom, u ovom slucaju bahatih trovaca nad nepusacima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija