Rojters: Beli Preletačević je kao Roki i Gandalf

Jaše konja, radi sklekove kao Roki i hoda pomoću garnišne koja liči na Gandalfov štap u "Gospodaru prstenova" – tako o predsedničkom kandidatu Luki Maksimoviću, koji se predstavlja kao Ljubiša Preletačević Beli, piše Rojters.
Britanska agencija navodi u tekstu o "fenomenu Beli" da je sve počelo prošle godine, kao način da se diskredituje vlast na lokalnim izborima u Mladenovcu, gde je student Maksimović u belom odelu, sa prevelikim zlatnim satom i šarenim prstenom, iz kočije koju su vukli konji, obećavao poslove i keš svima koji mu daju glas.
 
Preuzeo je, navodi agencija, ulogu najgore vrste političara, "ljigavog prevaranta kojeg zove Ljubiša Preletačević Beli", a na lokalnim izborima osvojio je više od 20 odsto glasova. "Samo smo se zezali", rekao je Maksimović, a Rojters ukazuje da istraživanje javnog mnjenja, koje je objavljeno u ponedeljak, uoči izbora 2. aprila, pokazuje da je Maksimović drugi, odmah iza glavnog favorita premijera Aleksandra Vučića.
 
Takav rezultat, jedva nedelju dana otkako je Maksimović ušao u trku, jeste osuđujuća presuda namučenoj srpskoj opoziciji i zabrinjavajuća poruka vladajućoj SNS o nezadovoljstvu građana u osiromašenom delu Evrope, piše Rojters. Ocenjuju da je Beli "balkanska verzija antiestablišmentskih pokreta, koji su sve jači na Zapadu".
 
Rojters navodi i da, bez obzira na pažnju koju je privukao Maksimović, Vučić deluje sigurno u svoju pobedu na izborima, sa velikom razlikom, a moguće i bez drugog kruga. Ta agencija, međutim, navodi i da Beli insistira na tome da nije sve u humoru, te da su deset od 12 njegovih poslanika u Skupštini opštine Mladenovac ozbiljni ljudi i da predstavljaju najveću opoziciju u toj beogradskoj opštini.
 
Politički analitičar Vojislav Žanetić rekao je za Rojters da je "svaka zemlja koja je osetila gorak ukus ekonomske krize, globalizacije, tranzicije iz komunizma u pseudo-kapitalizam, zrela za takvu osobu".
 
Rojters je razgovarao i sa Sašom Papićem, radnikom iz Mladenovca, koji kaže da Beli može da poboljša odziv među mladim glasačima. "Ne mora da pobedi, dovoljno je da uništi taj stav da je sramota biti umešan u politiku", rekao je Papić.
 
Za to vreme, zaključuje Rojters, Preletačević samo kaže da će tako moći da položi ispite. "Postaću predsednik i neću morati da završim fakultet", kaže Beli, citira britanska agencija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija