Odloženo probno PISA testiranje

Probno PISA testiranje, koje je trebalo da počne danas u 41 srednjoj školi u Srbiji, pomera se za sedam dana.
"Testiranje je odloženo za sedam dana zbog donacije računara i laptopova, koji će omogućiti da se sve radi elektronski, umesto da se ono simulira. Instaliraju se aplikacije i programi koji su neophodni, a kako je u pitanju mobilna oprema, nećemo morati da brinemo o opremljenosti škola", kažu iz Ministarstva prosvete.
 
Kako je prethodno najavljeno, u probnom testiranju učestvovaće više od 2.000 đaka, rođenih 2001. godine.
 
PISA testiranje organizuje se na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje šesnaestogodišnjaka, a ove godine učenici će prvi put raditi test iz finansijske pismenosti. Novina je i da će sve zadatke raditi pomoću računara.
 
U Srbiji se PISA istraživanje obavlja od 2001, a do sada se radila provera razumevanja pročitanog teksta, matematike i naučne pismenosti. Na poslednjem testu na kome su učestvovali učenici iz Srbije 2012. godine rezultati su bili ispod proseka - Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja. Na poslednjem ovakvom testiranju, održanom 2015. godine Srbija nije učestvovala.
  • Kolega

    03.04.2017 16:09
    Necemo ni sada bolje proci
    Odlozili su da se ne vidi koliko klinci ne znaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija