Nekretnine "na crno" prodaje čak 242 agencije

Čak 242 agencije za promet nepokretnostima u Srbiji prodaje nekretnine "na crno", rečeno je danas na međunarodnom savetovanju trgovaca nekretninama "Nauči da uspeš".
"U Srbiji je registrovano 2.200 licenciranih agenata za prodaju nepokretnosti, a 1.500 njih je zaposleno u agencijama za promet, što daje osnovanu sumnju da i oko 700 trgovaca nepokretnostima ne radi po zakonu", kaže Mića Đoković iz nacionalnog udruženja Klaster nekretnina.
 
Kako je rečeno na skupu, tek svaki deseti licencirani prodavac nekretnina u Srbiji je posećivao stručne skupove radi usavršavanja.
 
Zbog toga, kaže Đoković, u narednom periodu će se doneti predlog da se u Zakon uvede obaveza o redovnom usavršavanju agenata. "Isto tako, jedan od važnih problema je što niko nema zbirni podatak koliko je ukupno zaključenih ugovora o prodaji i iznajmljivanju stanova, kuća, zemljišta, lokala, bilo u toku godine, jer, po Zakonu, posrednici ne moraju da vode takvu statistiku", kažu iz Klastera nekretnina.
 
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija planira da u 2017. godini oformi Radnu grupu za izmenu Zakona o posredovanju, kako bi se nedostaci koji su u proteklom period primećeni, otklonili, rečeno je na skupu. Jedna od predloženih novina je i da se ispiti za dobijanje licenci za agenta u sledećoj godini povere strukovnim organizacijama pod nadzorom Ministarstva trgovine.
 
Postavilo se i pitanje da li je dužnost budućeg kupca stana da zaključi ugovor o posredovanju pre nego što vidi nekretinu koju želi da kupi, ili samo kada se odluči da je plati. Dosadašnja praksa kod pojedinih agenata je bila da ne žele da pokažu stan pre ugovora sa građanima, te su Ministarstvu trgovine, kako je rečeno, pristizale žalbe da agenti žele da im naplate usluge koje nisu izvršene.
  • đokica

    08.04.2017 18:10
    što to MENI pišete
    Pišite inspekciji!!!!Pa mi javite rezultat!!!
  • Prodavac

    07.04.2017 20:02
    Nakotilo se parazita
    Posrednici u prodaji sekundarnih stanova nisu ni potrebni i treba ih izbaciti. Njih mogu da angažuju investitori za prodaju novih nekretnina.
    Inače, kupac njihovim posredovanjem nema nikakvu zaštitu od prevara i duple prodaje, šta više, mnoge agencije su aktivno učestvovale u tome a i pojedini advokati.
    Bolje je direktno kupac i prodavac da se obrate notaru i za ugovor i za proveru nekretnine, jer je na kraju jeftinije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.