Komisija za zaštitu konkurencije dobija reč u upravnim postupcima

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Srbije Miloje Obradović najavio je da će izmenom propisa biti omogućeno da to nezavisno telo vodi upravni postupak.
On je na međunarodnoj konferenciji o izazovima u primeni politike zaštite konkurencije na putu ka EU rekao da je i EU potvrdila da je dobar srpski zakon koji reguliše tu oblast.
 
"To ne znači da zakon ne treba menjati i unapređivati kada se uoče neke slabosti. Osim upravnog postupka, menjaće se još neke organizacione stvari u radu Komisije", rekao je Obradović na skupu u Beogradu kojim je obeležen Dan konkurencije. 
 
Dodao je da konkurenciju najčešće narušavaju javna preduzeća koja imaju prirodni monopol. 
 
"Utisak je da javna preduzeća još ne znaju šta znači konkurencija i nesvesno je narušavaju", rekao je Obradović. 
 
Komisija, prema njegovim rečima, do sada nikom nije odbila zahtev za kupovinu firmi i povećanje koncentracije na tržištu. 
 
"Kupovine firmi i povećanje udela u tržištu moguće je dozvoliti i uslovno kao što je vlasniku MK komerca Miodragu Kostiću dozvoljena kupovina još jedne šećerane. Tom prilikom su izrečene mere ponašanja koje važe i sada kada prodaje deo šećerana austrijskoj Agrani", rekao je Obradović. 
 
Česte prijave Komisija dobija, prema njegovim rečima, i zbog dogovaranja oko cena u javnim nabavkama. 
 
Obradović je rekao da Komisija kontroliše zloupotrebe kod javnih nabavki po prijavi ili ako informaciju sazna preko medija. 
 
Zakon o zaštiti konkurencije predviđa mogućnost da oštećene firme zbog narušavanja konkurencije na tržištu mogu da traže nadoknadu štete, ali se to za razliku od EU u Srbiji retko koristi. 
 
Do sada je, prema podacima Komisije, sudovima podnet mali broj tužbi za naknadu štete zbog povrede konkurencije i ni jedna nije bila uspešna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.