Dobacivanje, nasrtljivost i vređanje od sutra krivična dela

Novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupa na snagu sutra i predviđa mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom, ili da mu bude zabranjen prilazak žrtvi, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.
Ministarka je pojasnila da policija ovakve mere može da odredi nakon prijavljivanja nasilja. Mere od tada traju 48 sati, a mogu se produžiti i još 30 dana. 
 
"Postoji mogućnost da naslilnik momentalno bude udaljen iz stana 32 dana. To žrtvi ostavlja dovoljno prostora da se ohrabri, osamostali i da ne odustane od daljeg procesuiranja", kazala je za RTS Kuburovićeva.
 
Zakon predviđa i strože mere prema onima koji ne primenjuju propise na odgovarajući način. 
 
"Predviđa se disciplinska odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija, ukoliko ne postupaju u rokovima koji su predviđeni, koji su kratki i hitni. Postoji prekršajna ogovornost za policijske službenike, ali i za sve građane i državne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike", kazala je ministarka. 
 
Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen je pre šest meseci u parlamentu i zvanično stupa na snagu sutra. 
 
Kuburović je navela da su nadležni u pravosuđu i policiji tokom proteklih pola godine imali i obuku kako bi što efikasnije primenjivali nove propise, a edukacija će biti kontinuirano nastavljena.
 
Podsetimo, za polno uznemiravanje, nedolično ponašanje, nepristojne ponude i komentare zbog kojih je nekome neprijatno, ubuduće će se odgovarati krivično. Naime, sutra će na snagu stupiti izmene i dopune Krivičnog zakonika Srbije. Proganjanje - praćenjem, vređanjem na ulici, takođe će biti kažnjavano. Do sada je bilo neophodno da progonitelj preti da bi ga tužilaštvo gonilo za krivično delo - ugrožavanje sigurnosti, što od sutra neće biti slučaj. Opširnije o tome OVDE.
  • HOMO-NS

    03.06.2017 13:39
    Znaći, da ako poznanici ili koleginici slučajno usput kažeš da danas dobro izgleda, a ona nadrndana na muža , momka ili uopšte na sav muški svat, pravac bajbokana?
  • @deran

    31.05.2017 15:26
    Pa ne znam sta cemo, sta bismo mogli? Silovanje npr, jel bi ti to preporucio da se legalizuje? Nije ti palo na pamet da pocnes i ti da se setas "polugo" po ulici i tako vratis zenama istom merom? "polugole" stavljam pod navodnike jer stvarno ne razumem tu definiciju konkretno, posto sasvim sigurno sve zene na ulici nose neku odecu, koja prekriva polne organe. Sta na plazi radis kad ih vidis samo u kupacem kostimu?
  • Ivana

    31.05.2017 13:16
    Po ovim muskarcima kojima golo zensko rame izaziva zudnju, najbolje bi bilo da nosimo neke carsave, da ne kazem burke!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.