Kupovna moć u Srbiji manja od polovine evropskog proseka

Kupovna moć prosečnog domaćinstva u Srbiji manja je od polovine evropskog proseka, pokazuju podaci Eurostata za 2016. godinu.
Prema tim podacima, naše mogućnosti iznose 45 odsto od uobičajenog u Evropskoj uniji. Isto istraživanje pokazuje da po materijalnom dobrostanju za nama zaostaju još samo Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija.
 
U Bugarskoj kupovna moć iznosi 53 odsto od evropskog proseka, u Hrvatskoj 59 odsto, u Rumuniji 63 i Sloveniji 75 odsto od evropskog proseka. Za razliku od toga kupovna moć domaćinstava u Luksemburgu je 32 odsto viša od evropskog proseka, u Nemačkoj 22 odsto, a u Austriji 18 odsto, pokazuju podaci Eurostata.
 
"Kakav nam je standard najbolje se vidi iz činjenice da nam je potrebna jedna i po prosečna zarada da bi se podmirila prosečna potrošačka korpa", kaže za "Novosti" ekonomista Saša Đogović.
 
Kvalitet života se vidi i iz toga da na egzistencijalne potrebe, hranu, struju, grejanje, izdvajamo više od polovine prosečnih primanja tročlane porodice. Još je alarmantniji podatak je, prema njegovim rečima, da više trošimo na alkohol i duvan, oko 4,5 odsto, nego na obrazovanje (oko jedan odsto).
  • Tomy

    25.01.2018 18:43
    Kako to ?
    Nagradno pitanje...
    Kao penzioner (uživalac tuđe nege i pomoći) za prvo dete rođeno 1985 god. dobijao sam dečiji dodatak punih 18 god., Dok za drugo dete rođeno 1999 god. ni sekundu...Kako to !??
  • Oki

    16.06.2017 09:03
    zbog čega?
    To je zato jer je država Srbija država kriminalaca. Počiste jedan kriminalni klan, a stvore drugi pomoću kojeg narod drže u siromaštvu jer gladnu masu lakše da kontroliraju. Ta priča kako će plate biti veće je priča za malu decu, jer će dizati i cene, i time cena troškova života biti veća i beda će bitzi ista. Kada švercerimo isplati da kupuju hranu u Mađarsku i imaju računa da prodaju u Srbiji, a mađarima u Astriji duplo jeftinija hrana nego u Mađarsku, a u Nemačku je duplo jeftinija nego u Austriji pa vi vidite koliko skuplja hrana u Srbiji zbog kriminalnih grupa i organizacija. Pa u Nemačku čak mnogo kvalitetniju odeću možete naći za duplu jeftiniju cenu nego u Srbiji, pa vi vidite. U Srbiji uvek bilo važnije da sirotinja plaća sve veći porez haračima nego da bude sita i zadovoljna.
  • Homer

    15.06.2017 21:57
    Hahaha... koje krdo od naroda!
    Važno je da vam smetaju ulične demonstracije protiv vlasti. KRDOOOOOO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija