Pre konkursa napraviti bazu istraživača i naučnih radova

Pre objavljivanja novog konkursa za nauku, odnosno finansiranje naučnih projekata potrebno je napraviti bazu istraživača i naučnih radova i utvrditi način finansiranja istraživača, izjavila je danas predsednica Sindikata nauke Srbije Đurđica Jovović.
Povodom najave ministra prosvete Mladena Šarčevića da će 1. septembra biti objavljen novi konkurs za projektno finansiranje u nauci, ona je navela da njoj nije realno da konkurs bude završen do 1. septembra.
 
- Ako je sve spremno za septembar, zašto se to sad od nas krije - kazala je Jovović. Prema njenim rečima, od oktobra 2016. godine Ministarstvo prosvete pokušava da napravi bazu istraživača i direktori Instituta bili su u obavezi da svakog meseca u tu bazu unesu sve podatke o broju istraživača koji rade u institutima.
 
- Mi znamo iz podataka koje smo dobili iz Ministarstva i podataka koje smo skidali sa sajta da u ovom momentu ima između 3.500 i 3.600 istraživača koji rade u naučnim institutima u Srbiji. I otprilike isto toliko neistraživača koji se finansiraju iz budžeta. Sve ostalo za nas je nepoznanica. Koliko je to sa fakulteta, sa privatnih insituta i privatnih fakulteta i razno raznih agencija - kazala je Jovović. Ona je napomenula da je prvo bila spominjana cifra od 18.000 mogućih istraživaća.
 
- Pa je to onda smanjeno na 12.000 da bismo pre izvesnog vremena od predsednika Nacionalnog saveta Zorana Popovića dobili informaciju da Svetska banka raspolaže podacima da se u ovom momentu u Srbiji finansira oko 19.000 istaživača i to je brojka koja je malo uznemirila naučnu javnost - kazala je Jovović.
 
Govoreći o bazi naučnih radova Jovović je kazala da za matematičke nauke i tehnološki razvoj već postoji pri Narodnoj biblioteci baza koja se zove Kobson, dok problem imaju kolege sa društveno humanističkih nauka jer ne postoji baza za njihove radove, posebno one koji se štampaju u nacionalnim časopisima i monografije koje objavljuju. Navela je da predstavnici nauke nisu imali priliku da vide poslednju verziju Pravilnika za finansiranje projekata u narednom projektnom ciklusu na koji je Nacionalni savet u februaru dao pozitivno mišljenje i da to treba da bude transparentno.
 
- Ne znamo kako će izgledati naše kategorije, kolike će biti naše zarade, na koji način će se određivati ko je u kojoj kategoriji. Apsolutna nepoznanica. Kako će se u projekat uključivati mladi istraživači, kako će se oni finansirati, doktoranti - dodala je ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.