Sudije i tužioci još manje veruju pravosuđu nego građani

Sudije i tužioci manje veruju u pravosuđe od građana, pokazalo je istraživanje Alumni kluba Pravosudne akademije o stavovima sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu Srbije.
Sudije i tužioci još manje veruju pravosuđu nego građani
Foto: 021.rs
Ogromna većina sudija (79 odsto) i tužilaca (80 odsto) smatra da postoji nepotizam ili lična veza prilikom izbora sudija i tužilaca na funkciju i njihovog napredovanja u karijeri, saopštio je predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije Siniša Trifunović.
 
Ovakvi porazni rezultati pokazuju da sudije i tužioci manje veruju pravosuđu od građana i da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca nisu uspeli da od svog konstituisanja 2009. steknu poverenje pravosuđa, zaključuju autori istraživanja.
 
Trifunović je dodao da od petooktobarskih promena nisu uspostavljeni jasni kriterijume za izbor sudija i da mora biti važno "kakav si", a ne "čiji si". Takođe, ustavni dijalog o nezavisnosti sudstva nije pomogao, jer je propušteno da se rasprave konkretne procedure izbora sudija pred pravosudnim savetima, što je suštinsko pitanje nezavisnosti.
 
Istraživanje je sprovedeno među 1.603 nosilaca pravosudnih funkcija, 1.218 sudija iz 83 suda (47 odsto svih sudija koji efektivno sude) i 385 tužilaca iz 47 tužilaštava (55 odsto svih tužilaca) širom Srbije, što ga čini do sada najvećim istraživanjem ovog tipa u pravosudnom sistemu Srbije.
  • Miško

    23.12.2017 00:01
    Sve se moze ako se hoce
    Prvo i osnovno nema ujednacene sudske prakse.
    Drugo nema jasnih i logickih merila za vrednovanje rada sudija i tuzilaca
    Trece ne postoji sudijski i tuzilacki budzet iz kojeg bi se samostalno i jasno finasirali a samim tim i pratili troskovi koje prave tuzioci i sudije
    Cetvrto ne postoje elementarni uslovi za rad a to je da svaki sudija ima svoju sudnicu i kabinet i da ima najmanje jednog strucnog saradnika i svog zapisnicara
    Peto plate su mizerne spram rizika i odgovornosti
    Šesto Izuzetno je mali broj tužilaca
    Sedmo posto su istrage tužilačke logika i zdrav razum kažu da bi tužioci morali da sede u sudu a da tužilac bude zamenik načelnika policijske uprave jer ovako se igraju gluvih telefona
    Osmo Ne postoje jasne provere znanja i obavezne obuke i usavrsavanja za sudije i tuzioce pa imamo slucajeve da neki idu na sve seminare a neki nigde
    Deveto sudije i tuzioci moraju da budu nezavisni ali ne i nezavisni od pravde, logike i drzavne strategije koja bi morala da bude KAZNA KOJA SE REĐE IZRIČE IMA VEĆE DEJSTVO
    Problem su predsednici sudova koji po potrebi i za potrebe sudijama menjaju reerade zbog "nekih" predmeta kako ji zastareli.
    Problem su sudije i tuzioci koji su u "nekim" predmetima bolesni kada su rocista iz istog prethodnog razloga
    Problem su sudije KV veca koji drze predmete u fiokama i po godinu i vise od godinu dana...
    Ovako mogu da napisem 101 razlog a sve se da lako resiti za 365 dana i ne treba biti sudija nego menadzer sa oragnizacionim sposobnostima
  • Sosa

    08.12.2017 17:05
    Ta valjda oni najbolje znadu.
  • LALA

    06.12.2017 22:36
    samo u Smrdiji
    Koja je ovo tamnica naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.