Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.
Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru
Foto: Pixabay
U 10 časova u crkvi Krista kralja u Beogradu Božićnu misu služiće beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. 
 
On je u Božičnoj poslanici kazao da "naš način i naš duhovni intenzitet slavljenja Božića postaje lakmus papir naše civilizacije". 
 
"Način slavljenja Božića ukazuje na to kakva će biti naša budućnost. Stoga ćemo učiniti sve, a pravo na to i pozivam sebe i vas da nađemo mesta za Bogočoveka-Isusa i u svom razumu i u svom srcu... da nađemo za njega mesta u našim porodicama, naseljima, društvu i politici", navedeno je u poslanici. 
 
"On treba da se rodi sada i ovde u ovim danima - u našim srcima, našim međusobnim odnosima, u konkretnoj društvenoj pravdi, u pravom pomirenju među našim narodima i državama, u traženju pravog načina upravljanju čitavim čovečanstvom", poručio Hočevar. 
 
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da je potreban otvoreniji razgovor društva i svih verskih zajednica, kao i države i crkve. 
 
On je ocenio da su upoznavanje, razgovor i saradnja jedini put za lečenje rana iz prošlosti. 
 
Na pitanje kako se katolici osećaju u Srbiji, Hočevar je rekao da su oni verska i nacionalna manjina, što ih navodi na veći angažman i čuvanje svojih specifičnosti. 
 
"Poteškoće nam prave istorijski sukobi koje su Srbi imali sa katoličkim narodima, svejedno da li je reč o Mađarima, Hrvatima, Albancima...Bez obzira na to sve nacionalne manjine u Srbiji se osećaju da su zaista u svojoj zemlji i daju joj veliki doprinos. Ne smemo zaboraviti da su razlike između pravoslavlja i katoličanstva minimalne", naveo je on. 
 
On je kazao da svi događaji iz prethodnog veka, uključujući i ulogu (kardinala Alojzija) Stepinca "predstavljaju veliki poziv da ne zaboravljamo prošlost". 
 
"Na ovom slučaju imamo priliku za vođenje fundamentalnog dijaloga. On je veoma važan za bolje razumevanje Istoka i Zapada i dve crkve", naveo je Hočevar. 
 
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja osudio je sinoć u besedi uoči Božića "dramu s migrantima u svetu", koji su često primorani da napuste svoju zemlju jer su njihovi rukovodioci spremni da "prolivaju krv nedužnih ljudi", upućujući ponovo apel za gostoprimstvom. 
 
Argentinski papa Horhe Mario Bergoljo, i sam unuk italijanskih migranata, učinio je sudbinu migranata i izbeglica jednom od osnovnih tema njegovog pontifikata započetog pre skoro pet godina. U tradicionalnom obraćanju na Badnje veče, papa je rekao da se u odlasku roditelja Isusa Hrista, Josifa i Marije, iz Nazareta u Vitlejem "mogu videti tragovi stopa brojnih i čitavih porodica koje su danas primorane da napuste svoje domove". 
 
Papa je rekao da je Božić trenutak da se "snaga straha pretvori u snagu ljubavi". "Niko ne sme da se oseća da nema svoje mesto na ovoj Zemlji", rekao je Franja pozivajući vernike da se odreknu "ravnodušnosti" i pokažu "gostoprimtsvo i samilost". 
 
Poglavar 1,3 milijardi katoličkih vernka u svetu, koji je nedavno napunio 81 godinu, sutra će uputiti tradicionalnu božićnu poruku "Gradu i svetu" (Urbi et Orbi).
  • ivan s

    25.12.2017 07:55
    Sretan Božić komšije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.