Komisija za nestale bebe počinje sa radom narednih dana

Vladina komisija za ispitivanje rada državnih organa u svim slučajevima nestalih beba u Srbiji trebalo bi da počne sa radom u narednih desetak dana.
Komisija za nestale bebe počinje sa radom narednih dana
Foto: Pixabay
To je za "Politiku" izjavio predsednik UO Udruženja za istinu i pravdu o bebama i člana komisije Radiša Pavlović.
 
"U toku su pripreme za početak rada Komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Republici Srbiji, koja je formirana kao nezavisno telo kako bi se uz postojanje zakona pojačali mehanizmi za praćenje ovog izuzetno važnog pitanja. Komisija će, u okviru svojih ovlašćenja, ispitati svaki slučaj posebno i sve prikupljene činjenice do kojih se došlo tokom rasvetljavanja", navode za "Politiku" nadležni u vladi. 
 
Prvi zadatak komisije je usvajanje poslovnika o radu, a zatim će se donositi odluke o obrazovanju radnih tela komisije po okruzima i gradovima, na osnovu toga gde se nalaze porodilišta sa najvećim brojem prijavljenih slučajeva nestanka beba, objašnjava Pavlović. 
 
Cilj komisije je da kroz istraživanja i provere otkrije istinu o svakom slučaju ponaosob, ali i da utvrdi odgovornost u postupanju državnih organa čiji su predstavnici svojevremeno stopirali istrage, navodi Pavlović. 
 
Premijerka Ana Brnabić je 16. marta potpisala rešenje o osnivanju komisije, a ubrzo posle toga u skupštinskoj proceduri našao se i nacrt zakona o nestalim bebama, navodi "Politika".
 
Podsetimo, roditelji nestalih beba protestovali su pre desetak dana u Beogradu zbog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta. Vlada je zakon poslala u skupštinsku proceduru iako ga roditelji smatraju spornim. Roditelji veruju da cilj nije utvrđivanje istine o njihovoj deci već da država namerava da im isplati po 10.000 evra i tako zatvori njihovu priču.
 
Zato su tražili povlačenje zakona iz skupštinske procedure. U njemu, kažu, nije predviđena istraga već samo novčana naknada koja roditelje ne zanima.
  • snezana knezevic

    21.04.2018 15:16
    veci deo je prodat
    U pravu ste da je za celu teritoriju, ali nisu svi preminuli. Veliki deo je prodat. Moja sestra bliznakinja je upravo u Novom Sadu, prodata porodici koja nije mogla da ima decu i ja sam preko jakih ljudi nasla njenu fotografiju. Ima još slučajeva, biće vremena za objave.
  • Deks

    21.04.2018 12:19
    Nije bilo "nestanka beba" u našim porodilištima već su te bebe umrle a u skladu sa tadašnjim procedurama na nivou cele bivše Jugoslavije tim roditeljima nije bilo omogućeno da vide i sahrane leš i slično. Razumljivo je da je to veoma uznemirujuće ali tako je bilo u bivšoj državi i ako treba da bude istrage to treba da bude za celu bivšu Jugoslaviju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija