Đorđević: Obaveza poslodavca da prijavi sezonskog radnika

Predlog Zakona o sezonskim radnicima predviđa da je obaveza poslodavca da prijavi sezonskog radnika u centralni registar i plaća poreze i doprinose, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
On podseća da je postojao veliki problem jer je organizacija rada sezonskih radnika bila pod velom tajne, nije bila uređena i bilo je mogućnosti za zloupotrebe da ti radnici ne budu prijavljeni.
 
"Tu dolazimo do problema ukoliko dođe do bilo kakve povrede, jer su bili uskraćeni radničkih prava. Želimo da to promenimo", rekao je Đorđević.
 
On je pojasnio da je završena javna rasprava i da očekuje da se u narednih 15 dana implementiraju primedbe, a zatim da zakon ide na Vladu Srbije, a zatim u Skupštinu.
 
Zakonom je predviđen usmeni dogovor između radnika i poslodavca, a Đorđević pojašnjava da to znači da se radniku saopšte prava i da to nije ništa različito od onoga što mu zakonom o radu pripada.
 
Podsetimo, sezonski radnici koji rade u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Srbiji, prema nacrtu zakona koji je predložilo Ministarstvo za rad, imaće usmeni ugovor sa poslodavcem i mogu imati neograničeno radno vreme. Poslodavac je, prema ovom nacrtu, dužan da upozna radnika pre stupanja na rad o uslovima rada i rizicima koji bi mogli da utiču na bezbednost i zdravlje na radu. Na ovaj način radnik nema pisani dokaz da će uslovi rada biti onakvi kako je usmeno dogovoreno: kolika je previđena naknada za rad, radno vreme, odmor, mesto i trajanje rada. Opširnije o ovome OVDE.
  • Lala

    26.04.2018 17:12
    Robovi
    Šta to znači usmeno ga obavesti. Pa vi "gospodo" uvodite stoprocentno robovlasništvo. Da nije tužno bilo bi smešno. Pitam se samo dali bi vi dali vašoj deci da tako rade. Sram vas bilo.
  • /

    26.04.2018 13:29
    /
    usmeno
  • Smešni su

    26.04.2018 12:58
    Jedino bitno
    Ma ko šiša poslodavaca, ko šiša radnika - daj ti prijavi državi da država uzme poreze, doprinose na zarade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.