Od petka obavezne preciznije i detaljnije deklaracije hrane

Novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane u Srbiji počeće da se primenjuje u petak, 15. juna.
Od petka obavezne preciznije i detaljnije deklaracije hrane
Foto: 021
Pravilnikom su ustanovljena nova pravila kada je hrana ponuđena na prodaju onlajn, a uvedena je i obaveza navođenja zemlje porekla za meso, med, voće i povrće, ribu, maslinovo ulje, jaja i proizvode od jaja. Na proizvodu će obavezno morati da bude navedena nutritivna deklaracija uključujući energetsku vrednost, količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli.
 
Takođe, novim deklaracijama biće naznačeno i to da li se u nekom mesnom proizvodu nalazi voda ili pak protein koji potiče od neke "druge životinjske vrste"...
 
Inspekcijske kontrole su pokazale da čak četvrtina proizvoda u Srbiji nema ispravnu deklaraciju
 
Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović kaže za "Blic" da je ovo treća dopuna Pravilnika o deklarisanju hrane i donosi rešenje svih nedoumica koje su se ranije javljale.
 
"Sve što je proizvedeno nakon 15. juna moraće da ima ovakve precizne deklaracije. Ranije proizvedena roba sa starim deklaracijama može biti u prodaji samo do kraja godine", kaže Vujović.
 
On je istakao da će, na primer, biti dat akcenat na označavanju alergena na deklaraciji.
 
"Pojasnili smo na koji način u pojedinim slučajevima mora da bude istaknuto boldovanje alergena. Dakle, gde se u reči bolduje određen alergen. Takođe, kod imenovanja porekla robe uvek je bila nedoumica ko to može biti. Tako, na primer, imamo trend da velike trgovačke kuće stavljaju svoje brendove. Zato smo uveli novi termin, odnosno one koji su odgovorni za robu koja se nalazi u prometu. Sada oni preuzimaju svu odgovornost, iako se ne radi o direktnom proizvođaču", navodu Vujović.
 
Kako dalje objašnjava, za meso je obaveza da se na deklaraciji navede poreklo sastojaka.
 
"Ipak, postoji izuzetak, pa tako, na primer, kod čajne kobasice neće biti obaveza isticanja porekla sastojaka ako su iz Srbije. Dok kod mesa, voća i povrća mora da se zna u svakom slučaju", kaže Vujović. 
 
Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da ga brine da li će potrošači umeti da vide ono što je potrebno.
 
"Naša svest još nije na tom nivou jer mi kao potrošači ne znamo šta kupujemo i ne razumemo šta piše na proizvodu. Zato nam je potrebna nacionalna kampanja edukacije", smatra on.
 
I dok u Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da građani najviše sumnji imaju u kvalitet proizvoda životinjskog porekla i najavljuju skoro objavljivanje rezultata o mišljenju potrošača o kvalitetu hrane, veliki proizvođači navode da poštuju sve pravilnike prilikom proizvodnje delikates proizvoda i podržavaju veću kontrolu proizvoda nadležnih organa na tržištu.
 
Inače, oblast bezbednosti hrane i poljoprivrede obuhvata dve trećine svih propisa EU.
  • Kaćanka

    13.06.2018 05:38
    @@Ja
    O, majku mu...u kom si se ti to gradu rodila?
    Kakav je to krug prijatelja/poznanika kad tu nema mesta za jednog radnog coveka sa sela...ustvari, koliko uopste imas godina?
  • @Ja

    12.06.2018 15:12
    Koji svako, ja ne znam o cemu govoris, ne poznajem ni jednog. Ne poznajem cak ni nekog ko poznaje. Rodila se u gradu, kao i roditelji mi, kao i prijatelji, tu zivim, tu radim, gde da nadjem seljaka i njegovu hranu? Hranu kupujem u marketu (na pijaci se snabdevaju isto gde i marketi).
  • *

    12.06.2018 13:02
    Zovite me kako hoćete
    Pa u tome i jeste tajna naše propasti.
    imamo za neprijat elja zapad, kao što imamo za neprijatelja i njihove sluge ovde, koji bi dodatno i sebi nešto da ukradu, jer znaju da generalno rade na propasti ovih krajeva.
    Samo, zbgo čega se mi uopšte raspravljamo?
    Niti smo bilo koga mi izabrali, niti doneli bilo koju odluku.
    A opet, kad krene opšta pomrčina - svako će za sebe.
    Nek svako jede šta hoće - sebi radi.
    A najsmešnije je biti protiv nekoga ko dobronamerno upozorava na svoju verziju istine i informacije do kojih je došao.
    Valjda smo po tome poznati na ovim prostorima.
    Zakolji bližnjeg pacova - on ti je kriv za sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.