Novi ekstazi pet puta jači nego ranije vrste pojavio se u Srbiji

Roze tablete novog ekstazija "redbul", čija jedna doza može da izazove komu a potom i smrt, nedavno su se pojavile u Srbiji.
Prema saznanjima Blica, ova vrsta droge kod nas je stigla iz ilegalnih laboratorija sintetičkih droga u Kini, a jačina samo jedne doze je pet puta veća nego ranije otkrivenih vrsta ovog narkotika. Kako kaže izvor lista upoznat sa situacijom na tržištu psihoaktivnih supstanci, ekstazi "redbul" najviše je rasprostranjen u Beogradu.
 
"Kliničkim ispitivanjima je ustanovljeno da doze od 75 mg aktivne MDMA supstance, koja se nalazi u običnom ekstaziju, nisu smrtonosne. Međutim, to se ne može reći za novootkrivene tablete koje su preplavile Srbiju. Naime, doza jedne tablete je pet puta jača od uobičajene, a mladi je uzimaju jer ima produženo dejstvo, njeni efekti traju i do osam sati", kaže sagovornik Blica.
 
Ova vrsta ekstazija lako je dostupna mladima. Najviše ga ima po klubovima gde se jedna tableta može kupiti za 10 evra.
 
Veliki broj nuspojava javlja se nakon uzimanja tablete. To su uglavnom znojenje, nesvesno grčenje vilice, dehidratacija i ubrzan rad srca. Nakon čestog konzumiranja može doći i do depresije i visokog pritiska.
 
"Poplava" ekstazija "redbul" počela je u Britaniji pre dve godine. Nakon više preminulih, britanske vlasti su upozorile mlade da se čuvaju ove droge.
  • Nazalost

    29.06.2018 19:17
    Glupi nasedaju
    Glupa deca uzmu sve što im se ponudi. Kao muve bez glave.
    A ti što nude bi trebalo da su iza rešetaka.
  • Toma

    29.06.2018 14:19
    prirodna selekcija
    Na delu
  • joks

    29.06.2018 13:35
    ko diluje, ko im gleda kroz prste ?
    mi stariji ne znamo ali svi stariji osnovci, srednjeskolci, splavarosi i policajci znaju.
    pre 20 godina i mi smo znali, jer tad, tad smo bili mladi i ludi.
    ko je kriv ?
    mozda sistem, ali njega nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.