Milan Nedić nije rehabilitovan

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića, kolaboracionističkog premijera Srbije tokom Drugog svetskog rata.
Kako saznaju Novosti, rešenje je napisano na stotinak strana, na kojima sud obrazlaže da je uvidom u sve priložene dokaze i nakon saslušanja svedoka zaključio da se nisu stekli pravni uslovi da bude rehabilitovan. To znači da nije ukinuta Uredba FNRJ iz 1949. godine kojom je kolaboracionistički premijer proglašen za ratnog zločinca, i na osnovu koje su mu oduzeta građanska prava i imovina.
 
Postupak rehabilitacije je trajao tri godine, a održano je 12 ročišta. Saslušano je šest svedoka, sudu je dostaljeno na hiljade strana dokumenata, od kojih je najviše pristiglo iz Arhiva Srbije.
 
Zahtev za rehabilitaciju podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Milana Nedića. Predlagači su sve vreme postupka tvrdili kako Nedić, koji je vodio vladu tokom okupacije od 1941. do 1944. godine, nije odgovoran za Holokaust u Srbiji, ali ni za osnivanje logora, kao ni za masovna streljanja. 
 
Predlagači su navodili i da je Nedić spasao mnoge koji su bežali od Italijana, Albanaca s Kosova, Bugara i Mađara, kao i da je pomogao uhapšenim skojevcima. 
 
Nedićeva vlada raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara, prebegao iz zemlje. Britanci su ga predali jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. Prema zvaničnoj verziji, Nedić se ubio skokom kroz prozor zatvora Ozne i nikada formalno nije optužen, ni osuđen.
  • V

    28.07.2018 10:46
    ne
    nije pitanje da li Nedića treba rehabilitovati (ne treba), nego da li treba rehabilitovati one koji su podneli inicijativu za njegovu rehabilitaciju.
  • Kaćanka

    27.07.2018 23:07
    Sramota sto se uopste o tome raspravljalo!!
    Ko braca na slici, tu sliku pamtim jos iz osnovne škole i uvek me je plašila, ni danas ne znam koji je gadniji...a tek posle pročitane knjige Kuca secanja i zaborava....sramota!!
  • BB

    26.07.2018 21:31
    @ svu ti familiju...
    Verujem da je Nedic taj metod 'naucio' od patrona nacistickih.
    Gledao sam BBC dokumentarnu seriju o Ausvicu. Preporucujem je koga zanima tema.
    Tamo je opisano koje su sve metode 'ciscenja' nacisti primenjivali pre nego sto su se odlucili za konc logore i gasne komore. Jedna od metoda je bila, strpaj zrtve u specijalnu sobu koja ima cev koja izlazi napolje. Na cev se prikaci auspuh kaminona. Dalje znate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.