I građevinci odlaze iz Srbije, na gradilištima jeftina radna snaga iz regiona

Srbiji hronično nedostaju građevinski radnici - dok naši moleri, fasaderi, gipsari i keramičari odlaze u Švedsku i Norvešku za platu od 2.500 evra mesečno, u Srbiju dolaze da rade građevinci iz Albanije i Makedonije za dnevnicu od 25 evra.
I građevinci odlaze iz Srbije, na gradilištima jeftina radna snaga iz regiona
Foto: 021
Prema najnovijim podacima Eurostata, građevinarstvo u Srbiji doživljava ekspanziju najveću u poslednjih deset godina. U prva tri meseca ove godine građevinska delatnost zabeležila je rast od 26,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 
 
Na drugoj strani, uprkos građevinskom bumu, majstori i kvalifikovani građevinski radnici mahom beže iz naše zemlje, a njihova mesta popunjava jeftina radna snaga iz regiona.
 
"Posla ima, ali radnika nema, i biće ih sve manje jer svakodnevno odlaze u bogatije zemlje. Poslednjih nekoliko meseci moleri, keramičari, gipsari i zidari mahom odlaze u Skandinaviju, najviše u Norvešku i Švedsku gde zarađuju od 2.000 do 2.500 evra mesečno. Rade šest dana nedeljno, imaju plaćen smeštaj, bez hrane. Mnogo je onih koji idu i u Nemačku gde su uslovi nešto lošiji. Tamo najviše mogu da zarade 2.300 evra mesečno, ali sami obezbeđuju i hranu i smeštaj. Često bukvalno spavaju u rupama i do posla putuju po sat i po vremena. Do takvih aranžmana dolaze ili preko domaćih preduzeća koja rade u inostranstvu, a najčešće preko poznanika, majstora koji su u inostranstvo otišli ranije", priča izvor "Blica" koji je vlasnik građevinske firme u Beogradu.
 
Preduzimači u Srbiji istovremeno se suočavaju sa manjkom radnika, ali i ucenama onih koji su ostali da rade. Svesni da bi odlaskom poslodavcu napravili problem mnogi radnici sada traže veću dnevnicu. Umesto 25 ili 30 evra, tako uspeju da dobiju 35 evra plus hranu. Uslov je da gazda nije uposlio susede iz Makedonije i Albanije, koji su spremni da rade za 25 evra.
 
Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže za "Blic" da Srbiju napušta i polukvalifikovana radna snaga i kvalitetni majstori i zanatlije.
 
"Događa se ono na šta smo upozoravali pre 15 i više godina. Nismo školovali kadar, starosna struktura zaposlenih u građevinarstvu je 55 godina i imate situaciju da dosta naših radnika odlazi u inostranstvo zbog bolje zarade. U evropskim zemljama od građevinskih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi, majstori za pod, ali i instalateri mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama", kaže Rodić.
 
Deo dobrih radnika angažovan je na velikim infrastrukturnim projektima u kompanijama poput "Energoprojekta", "Mostogradnje" i Puteva "Jedinstvo" ili u manjem delu na privatnim gradilištima. Procenjuje se da je u niskogradnji trenutno angažovano oko 250 firmi, ali tu uglavnom rade rukovaoci mašinama i polukvalifikovana radna snaga.
 
U prvom kvartalu ove godine broj izdatih građevinskih dozvola povećan je za 14,1 odsto u odnosu na isti period lane. Najviše građevinskih dozvola izdato je za zgrade - 77,4 odsto, a od toga više od polovine odnosi se na stambene zgrade. Samo u martu 2018. prijavljena je izgradnja 1.497 stanova u celoj Srbiji, čija je prosečna površina 79,2 metra kvadratna. U novogradnji prednjače Beograd, a slede Rasinski, Južnobački i Srednjobački okrug. Ministarstvo građevinarstva saopštilo je da su samo u junu 2018. izdate 2.003 dozvole, ili 20 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, kad su izdate 1.704 dozvole.
 
Podsetimo, podaci Sindikata medicinskih sestara i tehničara pokazuju da ih godišnje iz Srbije ode više od hiljadu. Odliv preti da ugrozi i nove generacije koje neće imati ko da uči. Koliki je to problem možete čitati OVDE.
  • mare

    23.07.2019 19:02
    re
    Kakva smijurija majko mila ahhaha. Cuj radnici ucjenjuju poslodavca. Koliko godina su ti isti poslodavci ucjenjivali radnici i odredivali te dnevnice koje su 25 godina na istom nivou ,dok su troskovi zivota rasli,a i dalje nece da povecaju ljudima plate shodno rastu troskova i ulozenom radu.Pu neotesani, nadmeni robovlasnici treba vas pustiti d sami radite i da sebi dajete te mizerne dnevnice
  • bežanija

    29.07.2018 15:11
    Zar postoji jeftinija radna snaga od naše u Srbiji ??
    Kako bilo ali uskoro u Srbiji neće biti lekara, medicinskih radnika, građevinskih radnika, vozača, IT stučnjaka, majstora svih profila .....
    Ostaće samo oni koji nemaju izbor i partokratija.
  • Mile

    29.07.2018 11:29
    Došao i na nas red da glasamo "nogama" (eventualno busom, vozom, avionom)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.