Srbiju godišnje napusti 20.000 mladih, trećina nikada nije putovala van granica države

"Briga koju kao država i društvo pokazujemo prema mladim generacijama ne ohrabruje", poručio je povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih zaštitnik građana Zoran Pašalić i ukazao da se svake godine broj mladih u Srbiji smanjuje za 20 hiljada.
Srbiju godišnje napusti 20.000 mladih, trećina nikada nije putovala van granica države
Foto: Pixabay
U Srbiji, prema poslednjem popisu i demografskim istraživanjima, nešto više od milion i dvesta hiljada stanovnika čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina, a svake godine taj broj, zbog odlaska i iseljavanja mladih, manji je za dvadeset hiljada, izjavio je ombudsman.
 
"Uprkos tome i činjenicama da u Srbiji svake godine umre više stanovnika nego što se rodi i da smo u vrhu po starosti nacije u Evropi, briga koju kao država i društvo pokazujemo prema mladim generacijama i dalje ne ohrabruje", poručio Pašalić.
 
Više od polovine mladih živi u porodičnom stanu i isto toliko njih nema svoje prihode, dok trećina nikada nije putovala van Srbije. U posebno teškom položaju su osobe sa invaliditetom, kojima mere podrške nisu dostupne u dovoljnoj meri, dok je mogućnost da se zaposle gotovo nepostojeća.
 
Mladi sa smetnjama u razvoju i psihičkim oboljenjima često su diskriminisani. Strah od toga da će biti odbačeni i stigmatizovani jedan je od glavnih razloga zbog kojeg se većina ustručava da zatraži pomoć nadležnih institucija.
 
U tom kontekstu, mladi se retko obraćaju i instituciji Zaštitnika građana.
 
Iz njihovih pritužbi se zaključuje da su najčešći problemi sa kojima se suočavaju i visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo, nedovoljno razvijene usluge prevencije bolesti zavisnosti i rizičnog ponašanja, usluge pomoći i podrške u posebno osetljivim situacijama, prevencija i zaštita mentalnog i reproduktivnog zdravlja.
  • Joki

    12.08.2018 00:27
    I ja planiram da odem. Ova drzava je trula. Poslednji ko izadje neka ugasi svetlo!
  • Novosadjan

    11.08.2018 21:12
    Malo
  • Nikola

    11.08.2018 20:59
    Ja imam 22 godine i mogu reći da je više od 50% mojih prijatelja otišlo iz Srbije i to u zadnje 2 godine. Ja iskreno verujem da ima potencijala za nas koji smo ostali. Isto verujem da je lakše živeti u "sređenim zemljama". Samo se nadam da neću biti primoran da odem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.