Novim zakonom oštećene trudnice

Zahvaljujući novom Zakonu, mlada, visokoobrazovana buduća majka na porodiljskom bolovanju primaće platu 8.000 dinara.
Novim zakonom oštećene trudnice
Foto: Pixabay
Stefana Zarić iz Beograda, nastavnica je španskog, engleskog i nemačkog jezika u jednoj privatnoj školi. Zahvaljujući novom Zakonu njena plata na porodiljskom biće umanjena za 24.000 dinara, a za godinu dana porodiljskog bolovanja budžet njene porodice biće umanjen za 2.500 evra, piše portal Bebac.
 
Stefana ima 25 godina, ovo joj je prva beba, ali i prvi redovan posao. U firmi u kojoj radi prvobitno je bila angažovana na osnovu ugovora o delu i privremeno–povremenim poslovima. Nakon što se konačno izborila za ugovor o radu u istoj firmi, Stefana je zatrudnela i ne sluteći da će joj to doneti drastično umanjenje zarade. 
 
"Ugovor o radu potpisala sam nakon godinu dana rada u firmi. Međutim, kako sam zbog zdravstvenog stanja primorana da odsustvujem sa rada zbog održavanja trudnoće, plata će mi biti čitavih 8.000 dinara. Od tolike priče o podršci porodici, prevareni smo, izigrani i ostavljeni u stravičnoj situaciji u najtežem trenutku", priča Stefana. 
 
Zbog raznih komplikacija u trudnoći, ali i prirode posla, Stefana je otvorila trudničko bolovanje. Kako trudničko bolovanje ne ulazi u prosek zarada njoj će se plata drastično umanjiti jer će joj platu obračunavati sa 18 meseci pre otvaranja trudničkog. 
 
"Danas je u Srbiji jako teško naći posao, posebno u mojoj struci. Profesori jezika u većini privatnih škola uglavnom rade na 'crno' ili se nastavnici angažuju tako što se prijave na male iznose autorskih ugovora, manje od onoga što zaista i zarade. Ja sam ipak uspela da nađem posao ali mi je sad država podmetnula nogu i opet sam na mizernoj plati i to baš sada kad beba treba da dođe", ističe Stefana za Bebac. 
 
Stefana smatra da su njenih 25 godina idealno vreme za majčinstvo. Međutim, sudeći po potezima države, mlade majke ne treba da rađaju decu jer ih u suprotnom čeka kazna u vidu umanjenih zarada tokom porodiljskog odsustva.
 
Kako bi ostvarila punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da žena bude u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva. 
 
"Jako sam razočarana. Ni jedna od nas nije zaslužila ovakvo ponašanje države. Da sam čekala stalno zaposlenje, bolju platu i duži radni staž, sa koliko godina bih se ostvarila kao majka? Država kao podstiče natalitet, a tera nas da odlažemo trudnoću do ko zna koliko godina. Na nas, trudnice država gleda kao na kriminalce koji žele da prevare državu. Nikakvih malverzacija ne bi bilo da su trudnice i majke zaštićene ali nisu", zaključuje Stefana. 
 
Podsetimo, 1. jula je počela primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodici, prema kojem će buduće mame koje su na trudničko bolovanje otišle posle samo nekoliko meseci otkad su potpisale ugovor o radu sa poslodavcem, imati drastično manju platu u odnosu na zaradu koju su imale dok su radile, ali i u odnosu na stare propise koji su važili do 1. jula. Zakonodavac ovo pravda odbranom od zloupotreba, jer je u prethodnom periodu spisak trudnica koje su u radnoj knjižici imale upisan tek pokoji mesec staža pre odsustva bio podugačak. 
 
Primena novih propisa i odluka da dobiju potomstvo će prilično udariti po džepu na ovaj način buduće mame koje nemaju neprekidno vezanih 18 meseci radnog staža, one koje su još na studijama ili su radile neko vreme pa dobile otkaz u poslednjih godinu i po. 
 
Finansijski minus doživeće i mame koje su u trenutku napuštanja posla zbog roditeljstva našle bolji posao, ali im u obračun ulaze i plate prethodnog poslodavca kod kojeg su radile pre godinu dana, kao i one čija zarada je pre trudnoće bila veća od tri prosečne plate u Srbiji. Maksimum na njihovom mesečnom računu ne sme biti veći upravo od tri proseka.
 
Ovakve odredbe su, kako piše Bebac, posebno opasne za trudnice s visokorizičnim trudnoćama, jer će odlagati i izbegavati da idu na bolovanje čak i u situaciji kad je to neophodno, kako bi dobile pun iznos svoje plate. 
 
Odlukom da zaštiti sebe od "zloupotreba", država krši Zakon o radu, koji garantuje prava i odsustvo zbog bolovanja, a posebno član 12 Zakona o radu koji kaže: "Zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja".
  • Terješkova

    03.09.2018 09:21
    Trudnoca nije bolest
    Kod mene na poslu cim se pojavi druga crta sutra vec nisu tu!!
  • Lena

    02.09.2018 14:26
    Zbog nemara drzave I njihove "nemoci" da naplati doprinose od poslodavca meni ce da smanje porodiljsko. Novi poslodavac uredno izmiruje svoje obave, a prethodnom to nije bio prioritet.
    Imam 18 meseci pre otvaranja trudnickog, radila sam do sedmog meseca I zbog svog zdravlja otisla na trudnicko. Nikoga nisam odstetila, al ce mene sigurno.
    Drzavu boli uvo da naplati svoje obaveze, a da smanje bolovanje to znaju.
  • Aurelije

    02.09.2018 12:19
    @ Snezana
    Drzava je takodje poslodavac. Kad kazem "poslodavac" ne mislim samo na privatni sektor, to je valjda jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija