VIDEO: "Poslodavcu žena treba da radi, a ne da sutra ode na bolovanje"

Milena Antić iz Ministarstva rada gostujući na RTS izjavila je da su poslodavcima žene potrebne da rade, a ne da sutradan odu na porodiljsko odsustvo.
Antić je to izjavila tokom razgovora o novim zakonskim rešenjima prema kojima država isplaćuje zaposlenim porodiljama značajno manje naknade za vreme porodiljskog odsustva, ukoliko su zaposlene kraće od 18 meseci. 
 
Na pitanje koliko je žena oštećeno ovakvim novim propisima, Antić je odgovorila da "ne možemo da znamo koliko je oštećeno i da li su oštećene". 
 
"Naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva radi nege deteta je mera usklađivanja rada i roditeljstva, namenjena je zaposlenoj ženi koja u periodu kada se porodi koristi odsustvo u skladu sa zakonom. Znači žena koja stvarno radi, što znači da je zasnovala radni odnos i da je provela određeno vreme na radu", rekla je Antić za RTS. 
 
Na pitanje koliko to određeno vreme odnosi, ukazujući da je moguće da žena jednog dana počne da radi, a sledećeg zatrudni, Antić je odgovorila: "Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi, zasnivate radni odnos da bi radili a ne da bi sutradan otišli na bolovanje".
 

Komentari 115

  • Limanac

    14.09.2018 14:58
    @Програмер
    Programer, slazem se ali evo ovo je moj odgovor na sve koji sam dao u proslo postu.

    "taj sistem moze i funkcionise u velikim stabilnim kompanijama pogotovo u programesrskim, a ako neko trazi taj tretman u butiku, malim trgoviskim i zanatskim radnjama i sl.Tesko. Takvi to ne mogu da ispostuju i takav kad trazi radnika trazi da radi a ne da mu radnik sedi kuci. "

    Bilo bi lepo da je drzava normalna da nema takvih nameta, da ona preuzme brigu o tim zenama, pa nek i posle dan odstane u drugom stanjum i ode na bolovanje...
    Ali je za sada takva situacija da tvoja i moja kompanija u kojima radimo moze da izgura svaku trudnicu i bolovanje i sve jer kao prvo zaradjuje milone u dve cifre od projkata koje finansiraju stranci plate su na vreme od 1000 do 3000 eura, ima puno zaposlenih, ima ko da ih menja i ako odu an bolovanje...i to je ok privatnik...ali ne mozemo da stavljamo u isti kos njih i ova mala jadna sitna preduzeca i zanatlije sa njima...ovi ljudi jedva zarade sebi za plate...kada ostanu bez radnika nema kmo da ih menja, ako neko proda nesto damu se valuta 3 meseca oni probuju na 6 meseci a drzava sa dryge strane trazi da placas porez i doprinose i sve ostalo na vreme.
    I to je na zalost realnost malo njih moze da ima pricu koju imas ti, ja i ostale IT kompanije i jake tajkunske firme ciju deo vlasnistva su strani investitori.
    I naravno drzavne firme, Vlada Vojvodine itd...tamo ionak niko nista ne radi, setaju po centru i idu po buticima i vise na laznim bolovanjima.
  • /

    14.09.2018 13:34
    /
    I radio u zivotu sve i svasta bio i obican sljaker fizikalac i vlasnik preduzeca, i direktor kod poslodavca, i sef i obican jadni mrav koji radi za minimalac, sve faze sam prosao...i imam dovoljno staza i iskustva da ne moze bas svako da mi prosipa svakakve price...pogotovo ne neko ko u zivotu zna za jedan fakultet koji su mu finansirali roditelji i jedan posao u kancelariji sa platom od 1000 i vise eura.
    On zna za taj jedan sistem i taj sistem moze i funkcionise u velikim stabilnim kompanijama pogotovo u programesrskim, a ako neko trazi taj tretman u butiku, malim trgoviskim i zanatskim radnjama i sl.Tesko. Takvi to ne mogu da ispostuju i takav kad trazi radnika trazi da radi a ne da mu radnik sedi kuci.
  • Програмер

    14.09.2018 13:32
    Ја сам радио дуго година у школи, па кад сам постао незадовољан послом сам се преквалификовао и сад сам задовољан.
    Значи ти тврдиш да се не отварају фиктивна радна места да би послодавци обезбедили своје породиље? У нормалним компанијама пробни рад је углавнм око шест месеци (сви знамо да многе неће добити своја права ни после 18). Шта ће после да ради радник, његова ствар.
    Да пробам да ти одговорим да схватиш: Да сам у могућности, ја бих твоју жену запослио и не бих је ни питао да ли ће да се породи. Било би ми драго да се сутра породи, а да ја то могу да финансирам. Ниједној жени која хоће да се породи, не бих рекао да је издржава муж, да сам се ја преквалификовао и служио војску, а нико ми није платио и сл. Говоре се много горе ствари. Да имам своју компанију, био би ми циљ да радници буду задовољни, а посебно породиље јер је то добро за компанију и профит. Ниједна жена не треба да ради 5 година да би стекла право да роди. Треба да роди одмах, ако хоће, и није праведно да буде онемогућена да ради јер хоће да буде мајка. У једном друштву то је тешко постићи, али мора да буде циљ.
    Навешћу само један пример: Другарица у познатој банци трпела најгори мобинг и дискриминацију-млада, можда затрудни. Кад је стекла своја права, претили отказом иако више и не могу да је отпусте. Што је фирма мања и ствари су горе. Да не причам о сиротици која ради у киоску.
    Углавном, заменили смо вредности и осуђени смо на првомајско пиво зидарско и каранфиле за 8 март. Боље нам и не треба.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.