Mogu li ekskurzije da budu jeftinije?

Zbog niza incidenata sa turističkim agencijama i nastavnicima prilikom putovanja đaka u inostranstvo, na ekskurziju van zemlje od sledeće školske godine moći će da idu samo učenici četvrte godine srednje škole.
  Mogu li ekskurzije da budu jeftinije?
Foto: Pixabay
Sedmaci i osmaci moći će da putuju i u Republiku Srpsku. Međutim, putovanja u Srbiji neretko su za roditelje skuplja od odlazaka u inostranstvo. Mogu li ekskurzije i rekreativne nastave da budu jeftinije?
 
Sedam dana u Sokobanji košta blizu 200 evra. Šest dana u Pragu oko 80. Zašto su đačka putovanja toliko skuplja od privatnih?
 
Direktor JUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije) Aleksandar Seničić, međutim, sumnja da ekskurzija u Srbiji košta 200 evra, ali ne isključuje tu mogućnost.
 
"Pričamo o rekreativnoj nastavi koja traje sedam dana – to je ipak malo drugačije. Kada govorimo o putovanjima i ekskurzijama, pre svega moramo da ukažemo na sve ono na šta nas obavezuje pravilnik Ministarstva prosvete. Znači, moramo imati dodatne usluge kao što su lekari, animatori, vodiči", ističe Seničić.
 
Direktor beogradske OŠ "Vuk Karadžić" Uroš Momčilović kaže da je relativno to šta je skupo, ali da u svakom slučaju treba imati na umu da realizacija ovakvih programa uključuje i dodatne troškove koji se na prvi pogled možda ne vide. "Stručna veća daju predlog savetu roditelja, savet roditelja može da se složi sa tim predlogom, on se analizira. Ako ima potrebe da se nešto izmeni, to se sve uradi i kada se usaglasimo oko plana putovanja raspisuje se javna nabavka", objašnjava Momčilović.
 
Najčešće se u javnim nabavkama precizira koji hotel je odabran, poručuju iz turističkih agencija. Problem može da nastane kod rezervacije datuma. "Imamo problem sa tim da hotel ne može svim agencijama potvrditi taj objekat u istom terminu i tu relativno ima problematike koja na neki način utiče na povećanje cene. S obzirom na to da postoji veća potražnja, samim tim može porasti i sama cena objekta", ukazuje direktor JUTA.
 
Ekskurzije će možda biti jeftinije uz nova pravila, poručuju iz nadležnog ministarstva. "Biće veća ponuda odnosno veća potražnja samim tim što će više učenika putovati Srbijom, računajući treću godinu, i to sigurno ima svoj deo i segment u ceni. Ali, ono što je najvažnije i što ministar stalno pominje i na čemu insistira, to je formiranje učeničkih zadruga pri školama, koje bi jednim delom bile organizatori ekskurzija", napominje Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete.
 
U cenu đačkih putovanja ulazi i naknada za nastavnike, budući da rekreativne nastave i ekskurzije nisu obavezne ni za đake ni za nastavnike. O visini tih naknada, uglavnom, odlučuje savet roditelja.
  • hm

    14.10.2018 14:16
    Podsetila bih sve vas sto mislite da nastavnici ne treba da budu placeni na ekskurziji na nekoliko stvari: oni tamo nisu u provodu, nego na poslu. To je posao od 24h, prekovremeni, ukljucujuci i nocni. Kad im se putuje radi putovanja, verovatno za mesto biraju nesto sto nije Vrnjacka banja ili Prag deseti put, a drustvo verovatno biraju sebi spram svojih interesovanja, verujem da nikom izbor idealnog drustva odrasloj osobi nikad nije grupa adolescenata i dvoje random kolega. To je vreme za koje su oni odvojeni od svojih aktivnosti, dece, prijatelja, muza, macke, televizora, cega god da je ono sto vole da rade u svoje slobodno vreme. Svaki minut su napeti jer svaki minut moze nesto da se desi s decom i to postaje njihova odgovornost, moralna ali i pravna, tako da i kad se cini da trenutno ne rade, oni su zategnuti i u pripravnosti. Samo budala bez osecaja savesti, odgovornosti, i svog nekog zanimanja, moze da zamislja da je nastavnik na ekskurziji na putovanju i u provodu. Ako racunate 500 dinara po detetu po ekskurziji, na 25 dece to izadje 500 dinara satnica - imajuci u vidu da se radi o prekovremenom radu ukljucujuci i nocni, za visokobrazovanu osobu, cena je sramotno mala i ne cudi me sto nastavnici nerado to rade, osim ako su im novci bas neophodni.
  • Inspektor Višekruna

    14.10.2018 13:36
    @"programer"
    U svakom žitu ima kukolja, a u prosvetnom kukolju ima žita. Nažalost žita sve manje.
    Problem je što kukolj vodi glavnu reč i među roditeljima i u prosveti.
    Šta je veći problem? Roditelji ili Prosveta?
    Reći ću ti samo da je u ovoj zemlji daleko lakše oduzeti roditelju dete, nego otpustiti prosvetara što ne radi svoj posao.
  • Програмер

    14.10.2018 10:19
    Овде се ради о екскурзијама. Баве се просветни радници, има свугде кукоља.

    Треба поћи од најважнијег.

    Ти пођи од својих компетенција и колико си учио (а и многи други родитељи) у школи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.