MUP ne zna koliko građana Srbije ima pasoš

Ministarstvo unutrašnjih poslova ne raspolaže konkretnim podatkom koliko građana Srbije ima pasoš i koliko njih ga je u poslednjih godinu dana koristilo.
MUP ne zna koliko građana Srbije ima pasoš
Foto: 021.rs
Posle tri meseca čekanja odgovora na ova pitanja MUP je Danasu 3. oktobra poslao pismeni odgovor, u kom navode, da oni te podatke nemaju, odnosno da "ne poseduju dokument koji sadrži tražene informacije".
 
Pitanja je redakcija prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uputila MUP-u 4. jula, a kako odgovor nisu dobili u roku od 15 dana, žalili su se i Povereniku koji im je naložio da dostave tražene informacije. Uprkos tome, odgovor nije stigao, te su ista pitanja MUP-u prosledili još jednom 17. avgusta. U odgovoru, na kom je datum 10. septembar, ali koji je na adresu redakcije stigao tek 3. oktobra, MUP, između ostalog citirajući odredbu pomenutog Zakona, navodi kako je "informacija od javnog značaja ona kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu i u vezi sa radom organa javne vlasti sadržana u određenom dokumentu".
 
– Ovo Ministarstvo ne poseduje dokumenta koja sadrže tražene informacije, a dostavljanje traženih dokumentacija odnosno traženih podataka podrazumevalo bi izradu novog dokumenta u vidu davanja odgovora na pitanja, što nije obaveza organa vlasti da čini – ističe se u odgovoru Odeljenja za obradu podataka, pritužbe i saradnju sa nezavisnim telima MUP.
 
Objašnjavajući zbog čega neće da odgovore na postavljena pitanja, u MUP-u za Danas ističu da Ministarstvo prema Zakonu nema obavezu da "sačinjava nov dokument koji sadrži traženu informaciju, izrađuje nov izveštaj, daje tumačenje ili da vrši bilo kakvu analizu".
  • Komifo

    14.10.2018 14:03
    Ali prilično je sigurno da znaju koliki građana Bosne ga ima.
  • JustinaNS

    14.10.2018 10:16
    Što pre poludiš...
    "MUP ne zna koliko građana Srbije ima pasoš" - nije tako strašno. Šta "Država Srbija" ne zna: Koliko ukupno ima stanovnika? Koliko ima osoba s pravom glasa? Koje su njene granice? E, to je strašno!
  • /

    14.10.2018 08:00
    /
    ovo je zbog onih pasosa irancanima

    eto nama viza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija