Zahtevaju da se iz školskih lektira izbace Kiš i Njegoš

Bošnjačke organizacije zahtevaju od ministarstva prosvete i kulture zemalja regiona da se iz školskih programa uklone dela Njegoša i Danila Kiša.
Zahtevaju da se iz školskih lektira izbace Kiš i Njegoš
Foto: Pixabay
Bošnjačka akademija nauka i umetnosti, Bošnjačko nacionalno veće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija uputili su apel ministarstvima prosvete i kulture Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Hrvatske i Slovenije da "u skladu sa svojim zakonskim ovlašećenjima i dužnostima pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa knjige "Gorski vijenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša. 
 
U obrazloženju navedene inicijative navodi se da je "sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima", piše Dan. 
 
Oni krive Njegoša kao i Kiša da su svojim delima, odnosno "mržnjom prema islamu i muslimanima", stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ. 
 
"Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinela da država Bosna i Hercegovina postane mesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20. veka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projektovane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima", navodi se, između ostalog, u obrazloženju, gde se dodaje da su pomenuta dela osim nacionalistička i rasistička. 
 
Autori inicijative porede dela Njegoša i Kiša sa Hitlerovim i dodaju i da se protive da bilo koja nagrada nosi ime pomenutih pisaca. 
 
"U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. 'Njegoševoj nagradi' i na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-ih", ističu organizacije, koje Vladi daju rok od 100 dana da postupi po zahtevu, pre nego što se obrate institucijama EU, UN, kao i drugim međunarodnim organizacijama. 
 
U Ministarstvu prosvete Crne Gore odgovorili su da ne planiraju da menjaju postojeći plan i program. 
 
"Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv", saopštila je za "Dan" portparolka tog resora Milica Lekić.
  • Sever Srbije

    19.10.2018 13:21
    deda
    E deda deda tebi Gladius et anus treba izgleda narocito drugi deo pseudonima!
  • mrva

    18.10.2018 17:42
    s.... se na ljude kojima religija oblikuje razmišljanje i život.
  • Aladin

    18.10.2018 16:25
    Bolje da se ukine izmisljena bosnjacka nacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.