Bivši direktor "Galenike" nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na šest godina zatvora bivšeg direktora "Galenike" Nenada Ognjenoviće povodom optužbi da je sa saradnicima zloupotrebom položaja oštetio tu farmaceutsku kuću.
Ovo je prvostepena presuda na koju i Tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.
 
Ognjenović je tokom suđenja negirao delo za koje se tereti. Ovo je takozvani slučaj Galenika 1, dok je Galenika 2 još u toku suđenja.
 
U završnoj reči, nakon višegodišnjeg suđenja, tužilaštvo za organizovani kriminal letos je tražilo da sud Ognjenovića osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora, a ostale optužene na kazne od dve do šest godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.
 
Tužilaštvo je takođe predložilo sudu da obaveže Ognjenovića da Galenici nadoknadi štetu u iznosu od 805.231.504 dinara, kao i da mu izrekne zabranu obavljanja poziva u trajanju od 10 godina.
 
Za nekadašnjeg direktora "Velefarma" Dragoljuba Vučićevića tužilaštvo je predložilo kaznu od šest godina zatvora, a za vlasnika radnje "Pavlović" Dragana Pavlovića dve godine zatvora i oduzimanje imovinske koristi od 6.286.478 dinara. Za nekadašnjeg zamenika generalnog direktora Galenike Gorana Orlića tužilaštvo je predložilo četiri godine zatvora.
 
Tužilaštvo je predložilo da se odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica osude na kazne od pet i četiri godine zatvora, s tim da naloži da se Jovoviću oduzme i imovinska korist od 162.383.941 dinara. Za odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milana Vladovića tužilaštvo je tražilo pet godina zatvora i novčanu kaznu od 900.000 dinara.
 
Ovaj slučaj pokrenut je u maju 2013. godine, a optužnica je podignuta u novembru.
  • mia

    20.10.2018 08:00
    коментар
    Неправоснажно значи да се има право на жалбу... Па је дискутабилно шта ће да одлучи апелациони суд...Колико ми се чини, они мало тога потврде...обично су блажи од нижег суда! Питам се, питам се, зашто...?
  • hh

    19.10.2018 17:23
    Sta znaci "nepravosnazno"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.