U Srbiji 24 miliona kubnih metara rudarskog otpada

Ukupna količina rudarskog otpada u Srbiji iznosi oko 24 miliona kubnih metara, prema istraživanju osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke, koji su do sada obišli 250 lokacija širom zemlje i utvrdili da se u Srbiji nalazi 105 lokacija sa većim količinama rudarskog otpada.
U Srbiji 24 miliona kubnih metara rudarskog otpada
Foto: Pixabay
Ovi podaci izneti su na današnjoj prezentaciji projekta "Katastar rudarskog otpada", održanoj u Centru za kulturu Gradac u Raški.
 
U dogovoru projektnog tima i Ministarstva rudarstva i energetike izabrana je 41 lokacija i one su predmet detaljnog ispitivanja (uzorkovanje zemljišta, rudarskog otpada, podzemnih i površinskih voda, hemijske analize, procena stabilnosti), navodi se u saopštenju Ministarstva i Katastra rudarskog otpada.
 
Te lokacije sadrže ukupno 80 odsto identifikovanog rudarskog otpada i nalaze se u ukupno 21 opštini: Aleksinac, Boljevac, Bor, Brus, Voždovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Knjaževac, Kragujevac, Krupanj, Kučevo, Loznica, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Nova Varoš, Prijepolje, Raška, Surdulica, Crna trava i Čajetina.
 
Projekat se bavi izradom baze podataka svih aktivnih i napuštenih lokacija rudarskog otpada u Srbiji, kako bi se formirao inventar u formi katastra. Cilj je usklađivanje zakonodavstva sa regulativom Evropske unije (EU Acquis Communautaire) u sektorima rudarstva i zaštite životne sredine, konkretno kroz razvoj i poboljšanje sistema upravljanja rudarskim otpadom.
  • Zivan

    25.10.2018 08:07
    Cela Srbija je otpad...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija