Pismo premijerki: Obustavite promociju knjige Nebojše Pavkovića

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je da se obustavi promocija i štampanje knjige Nebojše Pavkovića.
Pismo premijerki: Obustavite promociju knjige Nebojše Pavkovića
Foto: 021.rs
Inicijativa je uputila pismo predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem negoduje zbog promocije knjige Nebojše Pavkovića, osuđenog za zločine protiv čovečnosti pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, koju je štampao Medija centar "Odbrana" u okviru Ministarstva odbrane i traži da se obustavi promocija i štampanje. Ta organizacija ocenila je promociju te knjige na Sajmu knjiga u Beogradu kao "najotvoreniji vid podrške državnih organa osuđenim ratnim zločincima" za vreme mandata Ane Brnabić.
 
"Inicijativa mladih za ljudska prava iskazuje duboku zabrinutost u vezi sa porukom koja se ovakvim činom šalje od strane Vlade Srbije i vas kao premijerke, ukoliko ostanete nemi na ovakav potez Ministarstva. Ministarstvo odbrane promoviše učešće u ratu generala i vojnih komandanata čija su delovanja veoma jasno okarakterisana njihovim presudama", navodi se u pismu.
 
Napominje se da ti potezi Ministarstva odbrane predstavljaju suštu suprotnost reformskim ciljevima Vlade Ane Brnabić i podseća da je prilikom izlaganja ekspozea ona naglasila da je jedan od ciljeva Vlade "postizanje istorijskog pomirenja sa albanskim narodom na Kosovu".
 
"Ponavljamo da pomirenja nema bez preuzimanja odgovornosti. Ako očekujete da se sve žrtve uvaže, rane prevladaju i zaista želite pomirenje kao trajni proces, ne smete da opravdavate prisustvo ratnih zločinaca u javnom prostoru. To je političko pitanje i ono je na vama - da li je ovo Vlada koja podržava zločince ili ne", naveli su u pismu i dodali da se tako dovodi u pitanje "kako evropski put Vlade i cele zemlje, tako i bilo kakav dijalog o kosovskom pitanju".
 
Zatražili su da se obustave dalje aktivnosti Ministarstva odbrane na štampanju i promociji edicije "Ratnik", kojima se, kako navode, "unižavaju sve žrtve rata na Kosovu" i napomenuli da će danas u 16 sati na Sajmu biti predstavljena knjiga "Prištinski korpus 1998-1999 – svedočenja ratnih komandanata" Vladimira Lazarevića, takođe osuđenog za ratne zločine.
 
"Ovaj čin predstavlja vraćanje Srbije u klub zemalja kojima razvoj društva i evropska orijentacija ne stoje visoko na listi prioriteta, dok regionalnu saradnju na bilo kom planu čine gotovo nemogućom. Srbija mora imati aktivnu ulogu u kreiranju prostora za nova sećanja i izgradnju novih odnosa na Balkanu umesto da sistemski podržava revizionističke poduhvate u korist osuđenih ratnih zločinaca", zaključuje se u pismu.
  • Veteraan

    28.10.2018 10:24
    @Anus Dei
    Nisam prisustvovao nikakvim unistavanjima gradova 1991,ali sam prisustvovao "viteskom" bombardovanju 1999 gledao kako moj narod prima "Milosrdnog anđela" sa neba od "jagnjadi Bozije" tj. Nato pilota i onda odlucio pod cenu zivota da dobrovoljno branim svoj narod.
    Svi mi mozemo sebi dati naziv "Jagnje Bozije"ali samo Bog zna ko je od nas jagnje, ko tele, ko ovan a ko svinja. Nadam se da ne prpadas nekoj sekti koja poluistine potpisuje kao istine, ako je tako tesko tebi u toj duhovnoj magli.
  • Agnus Dei

    28.10.2018 09:01
    Istina
    @veteran
    Agnus Dei inace znaci Jagnje Bozje. Ako ste prisustvovali viteskim unistavanjima gradova i ubijanju civila od 1991. verujem da su vam jasna pravila viteskog ubijanja, viteskog sakacenja, ili viteskog granatiranja i da ne zivite u izvrnutim tezama. Jos samo jedno imajte na umu: ljudi koji su smislili i vodili ratove nisu isli da sa svojim nasilno mobilisanim gradjanima dele strahote rata, pa cak ni njihovi rodjaci i poznanici, stavise, silno su se obogatili, pa se zapitajte zasto. Prava istina o ratovima devedesetih ce tek izbiti na videlo. Takodje je dobro informisati se od kada su gradjani evropskih drzava izgubili svoja prava uvodjenjem vojne obaveze zarad interesa evropskih elita.
  • veteran

    28.10.2018 07:38
    @Anus Dei
    Ne zamenjuj teze i temu. Ovo je knjiga o Pristinskom korpusu koji je tri meseca drzao odbranu zemlje iako je sa kopna (iz Albanije) napadan sa deset puta brojnijim neprijateljem , a iz vazduha najmodernijim NATO vazdusnim snagama. Svi su dobili lekciju iz ratovanja kakvu nisu ni sanjali. Ostalo im je samo da kukavicki gađaju civilne ciljeve tipa mostova, toplana, vodovoda, fabrika, elektro-postrojenja....Zlocini su druga tema i svaki pravi vojnik ih smatra kukavicluhom i satanizmom...kao sto je i satanizam da neko iz druge zemlje sa cizmama i oruzjem dođe u moju zemlju da pravi red, a nije dobio mandat od mog naroda na slobodnim izborima.
    A braniti svoju zemlju, svoju majku sestru, ćerku, suprugu pa i sopstveno dupe je viteski odvajkada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.