Uprkos ugovoru o prodaji kola overenom kod notara, stigle mu tuđe kazne za parkiranje

Građanima koji prodaju automobil, čak i ako ugovor sa svim klauzulama overe kod notara, mogle bi da stignu kazne za nepropisno parkiranje zbog prekršaja novog vlasnika.
Uprkos ugovoru o prodaji kola overenom kod notara, stigle mu tuđe kazne za parkiranje
Foto: Pixabay
Upravo to se dogodilo Beograđaninu M.L. koji je prodao auto, napravio kupoprodajni ugovor, overio ga kod notara uz klauzulu da "od tog trenutka neće biti odgovoran za kazne koje se vezuju za to vozilo", da bi mu posle mesec dana prvo stigla kazna od "Parking servisa", a onda i opomena privatnog izvršitelja šta bi sve moglo da ga čeka ukoliko istu odmah ne plati, piše "Blic".
 
"Prilikom kupoprodaje nije izvršen prenos vlasništva na kupca koji je želeo da iskoristi zakonsko pravo i do naredne registracije vozila njime upravlja uz ovlašćenje. Sačinili smo ugovor, overili i potpisali sve kod notara, uključujući i tu klauzulu da više neću biti odgovoran za kazne. Međutim, kazna od 'Parking servisa' je ipak stigla meni, a ne novom vlasniku. Kada sam ih pozvao, objasnio situaciju i upitao kako mogu da im dostavim papir overen kod notara na uvid, rekli su da se njih to ne tiče i da ja moram da platim", kaže M.L. za "Blic" i dodaje da je nedopustivo da oni ne priznaju nešto što je validno na sudu.
 
U beogradskom "Parking servisu" tvrde "da je jedina evidencija o vlasništvu koja je za njih validna ona u MUP-u".
 
"U slučajevima kada pokrenemo postupak za prinudnu naplatu potraživanja pred javnim izvršiteljem, protiv poslednjeg evidentiranog vlasnika vozila kod MUP-a, to lice ima pravo da istakne prigovor da on nije dužnik, već je to drugo lice na koje je preneto ovlašćenje za upravljanje vozilom, te da uz prigovor priloži odgovarajuće dokaze. Isključivo je u sudskoj nadležnosti ocena osnovanosti prigovora, odnosno utvrđivanje ko je poslednji vlasnik vozila", kažu u "Parking servisu".
 
Kako za "Blic" navodi advokat Ivan Stanikić, javna preduzeća imaju svoja tumačenja i na neki način potpuno su zaštićena u tome.
 
"Budući da je taj papir overen kod notara validan za sud, bilo bi normalno da ga uvažava i 'Parking servis', odnosno da se kada dođe do ovakve situacije, njima donese na uvid i da time bude rešen slučaj", smatra Stanikić.
 
On napominje da u praksi možete da tužite novog vlasnika ako ste umesto njega platili kaznu, ali ne i "Parking servis", jer oni imaju svoje tumačenje i pozivaju se na evidenciju o vlasništvu koja stoji u MUP-u.
  • Marijana

    29.10.2018 18:06
    @Džoni
    Replika ti je, ups pardon "replika", da se prekrstiš nogom... Čovek se ubi da objasni ljudima, verovatno na osnovu svog iskustva, šta i kako uraditi, da ne bismo upali u problem, a ti ga etiketiraš da je policajac. Stvarno nas ima svakakvih!
  • Neko

    29.10.2018 15:17
    A kako se registruje vozilo kada je novo ?

    Probne tablice, pa sa njima na tehnički i sve ostale administrativne radnje. Slično i za polovno - zaključite ugovor, pa sa novim vlasnikom u MUP (ali saobraćajnu dozvolu/tablice mu ne dajte) pre nego:

    1. ako novi vlasnik nije sa istog registarskog područja
    1.1 skinite stare tablice i predajte u MUP
    1.2 staru dozvolu poništite u MUP
    1.3 novi vlasnik neka uzme probne tablice i sa njima odveze vozilo

    2. ako novi vlasnik jeste sa istog registarskog područja:
    1.1 staru dozvolu poništite u MUP
    1.2 novi vlasnik podnosi zahtev za novu saobraćajnu sa postojećim tablicama a do izrade od MUP-a dobija privremenu - na svoje ime
  • /

    29.10.2018 15:05
    /
    pardon,
    tablice se vise ne skidaju vec se dobija dozvola sa vozilom na vase ime.
    skidaju se kada vozilo menja prebivaliste ili ga odjavljujete iz saobracaja

    drz'te se bicikla. mozda je sa njima drugacije

    ili je ovo spin vest za neki novi zakon ili kupoprodaju nisu obavili do kraja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.