Uvodi se snimanje suđenja sa pretvaranjem glasa u transkripte

U Srbiji je u planu uvođenje specijalnog programa koji treba da omogući da se sva suđenja snimaju tonski i uz pomoć savremenog softvera glasovi svih učesnika u postupku u realnom vremenu pretvaraju u transktripte.
Uvodi se snimanje suđenja sa pretvaranjem glasa u transkripte
Foto: Pixabay
Ovaj vid transkripcije glasa u tekst zameniće sadašnje diktiranje zapisnika, koji vodi sudija, kao i naknadno prekucavanje transkripata snimljenih suđenja. Program traskripcije glasa u tekst, kada je u pitanju diktiranje presuda i rešenja i drugih sudskih odluka, kao pilot projekat već postoji u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, Osnovnom sudu u Zrenjaninu i Osnovnom sudu u Kragujevcu.
 
U planu je uvođenje ovog programa u sve sudove, a snimanje i celog toka glavnog pretresa (suđenja) biće moguće nakon izmene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o parničnom postupku. Projekat bi trebalo da se finansira iz pristupnih fondova Evropske unije.
 
Ovaj program omogućava da se diktirani tekst odmah vidi na ekranu računara i omogućava da se tonski zapisi sa 95 odsto tačnosti u realnom vremenu pretvore u transkripte i da se na taj način suđenja znatno skrate. U sistem ovog programa ugrađen je srpski rečnik od milion reči, fraza, izraza i rečenica iz sudske prakse, a poznaje i srpska gramatička pravila i ima ugrađen kompletan tekst editor na srpskom jeziku.
 
To znači da, na primer, sve što sudija izdiktira - ispisuje se u realnom vremenu, ćiriličnim pismom u editoru računara, i to na način na koji je izgovoreno. S obzirom na to da ima razne opcije, pored audio, program omogućava pretvaranje i video zapisa u tekst, kao i snimaka sa diktafona, mikrofona, mobilnog telefona, tableta i računara...
 
Može se diktirati direktno u obrazce ili modele sudskih akata (odluka, rešenja, presuda), kao i u sve druge aplikacije. Zahvaljujući opciji momentalne ili naknadne transkripcije audio i video sadržaja, primenljiv je i za transkripciju zapisnika, svedočenja, suočavanja, istrage, sednica, ili rada na daljinu.
 
Prošle sedmice Advokatska komora Beograda podnela je inicijativu Ministarstvu pravde za izmene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o parničnom postupku kako bi se omogućilo obavezno tonsko snimanje svih suđenja u Srbiji i uvođenje ovog načina rada.
 
Na ovaj način bi se, kako je navela AKB, drastično skratilo trajanje sudskih procesa i unapredila efikasnost pravosuđa, jer je u sudnicama u Srbiji najveći problem vođenje zapisnika.
 
Sada još uvek sudija diktira zapisnik tako što prepričava iskaz i unosi samo sadržinu koju smatra bitnom. Prilikom prepričavanja iskaza gube se (važni) detalji, tako da se mnogo vremena gubi u raspravi oko toga da li je svedok nešto rekao ili nije. Kada bi se ova rasprava izbegla, suđenja bi bila brža, smatraju u AKB.
 
Ovaj način rada uz pomoć savremenog programa dostupan je i tužilaštvima, advokaturi, državnoj upravi, javnim izvršiteljima, poslovnom svetu. Tonsko snimanje suđenja je, inače, već uvedeno u zemlje u regionu, a u Hrvatskoj od pre tri meseca, saopštila je AKB.
  • odgovorni

    04.04.2020 20:59
    Novo pismo - transsrpski
    E pa ljudi :( Nemam snage vise da prevodim te transkr..pte kad mi dodju iz Indije i s nasih sudova da popravaljam. Ima li iko bar malo mozga - nece srpski da se pise sam :( George ostaje George.. a, ne Jura.... ko je ubio Horvata, Yu)?f Yakytaruk ... e da zovem sudiju i pitam kako se zove okrivljeni... dajte se uozbiljite malo.
  • mrva

    30.10.2018 07:25
    ajmo sto milijardi za kupovinu nove opreme
  • aero casper

    29.10.2018 23:23
    pao sistem...
    nema suđenja... Neće ovo ubrzati sudstvo, a još manje očistiti isto "problema"... samo ćemo mi, građani, platiti tamo neke servere na istoku da obrađuju naše podatke... i koliko će to da košta? i baš da ga vidim da transkript sa suđenja di jedna stranka malko oteže dok divani, a druga je donela sveže meso za pljeskavice... koliko će softver da pohvata i zapiše reči, još važnije kako... ta mante me ćorava posla...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija