CIA o Srbiji: Jeftina radna snaga, neefikasno pravosuđe i mnogo korupcije

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je u najnovijem izveštaju o zemljama sveta da su glavni faktori za povoljan privredni rast Srbije ekonomske reforme i strateška lokacija države.
CIA o Srbiji: Jeftina radna snaga, neefikasno pravosuđe i mnogo korupcije
Foto: Google maps
U izveštaju, objavljenom na sajtu CIA, kao povoljni faktori navode se i "relativno jeftina i kvalifikovana radna snaga" i sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom, Turskom i zemljama članicama Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.
 
Kao glavne ekonomske izazove, CIA je izdvojila stagnirajuće prihode domaćinstava, potrebu za stvaranjem novih radnih mesta u privatnom sektoru, strukturne reforme državnih preduzeća i reforme javnog sektora.
 
Kao druge izazove označila je neefikasan pravosudni sistem, visok nivo korupcije i starenje stanovništva.
 
U izveštaju CIA spominje i da je Srbija "tačka pretovara" heroina iz jugoistočne Azije ka zapadnoj Evropi, kao i da ima ekonomiju "osetljivu na pranje novca".
 
U poglavlju izveštaja koje se odnosi na međunarodne probleme, navodi se da Srbija protestuje jer su SAD i druge države priznale nezavisnost Kosova. U izveštaju se dalje navodi da nekoliko hiljada mirovnih snaga, predvođenih NATO i pod privremenom administrativnom misijom UN, na Kosovu nastavlja da održava mir između "albanske većine i srpske manjine".
 
Takođe, navodi se da Srbija i dalje ima nerešen granični spor sa BiH i Hrvatskom oko granice na Drini, odnosno Dunavu, ali i neka druga nerešena bilateralna pitanja koja datiraju od sukoba 90-ih godina.
 
CIA je na sajtu objavila i da se Srbija, po potrošnji na odbrambene programe vojske, nalazi na 85. mestu od 153 svetskih zemalja koje su se našle na listi i da je u tome ispred Hrvatske (91), a iza Crne Gore (64).
 
Pored osnovnih podataka koji se odnose na podatke o predsedniku i premijeru države, državno uređenje, geografski položaj, broj stanovnika, klimu, računanje vremena, CIA je navela i da stranci državljanstvo Srbije ne stiču automatski rođenjem i da je period dobijanja državljanstva oko tri godine.
  • RSrbija

    02.11.2018 13:41
    Smrdojvodina
    @Nemanja - po ko zna koji put mi nije teško da vam ponovim da ni najmanje ne začuđuje da je ovo sve što je vaš "intelekt" sposoban da stvori. Žao mi je što ste glupi.
  • Nemanja

    02.11.2018 10:24
    Ovom G-u svakih par dana menjaju terapiju pa čovek samo menja nadimak. Kako neka terapija da se primi kad tom brzinom šaltaš lekove?
  • RSrbija

    01.11.2018 23:34
    Smrdojvodina
    @@RSrbija

    "Gospodine" nepotpisani, vaše opsesivno i tako tipično ponašanje gde ponavljate stavove bez ikakvih argumenata neće nikoga iole obrazovanog, mentalno zdravog i sposobnog za racionalno i razumno zaključivanje ubediti da ste u pravu. Unapred je jasno da je beskorisno diskutovati sa neobrazovanim šovinistima i fašistima koji su čvrsto uvereni u ispravnost svog paušalnog etiketiranja i šikaniranja građana Vojvodine a u cilju promene njihovog arhaičnog, maloumnog razmišljanja, takve replike predstavljaju reakciju opozicije na vaše svakodnevno neargumentovano lajanje i širenje mržnje i netrpeljivosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.