"Više ne smemo da dozvolimo da se jabuka izvozi nepolirana u gajbicama"

Prvo istraživanje o voćnjacima u Srbiji, tokom kog je ispitano više od 15.000 gazdinstava koji uzgajaju voće na najmanje jednoj petini hektara, pokazalo je da su šljive zasađene na više od 72.000 hektara.
"Više ne smemo da dozvolimo da se jabuka izvozi nepolirana u gajbicama"
Foto: Pixabay
Na drugoj i trećoj poziciji po zastupljenosti zasada su maline i jabuke sa po 14 odsto, a slede višnje sa 10 odsto. Većina ovog voća uzgaja se u Zapadnoj Srbiji i Šumadiji, gotovo 70 odsto malina i 40 odsto jabuka je upravo iz ovog kraja naše zemlje, prenosi "Danas".
 
Voće je, prema ovom istraživanju, posađeno na više od 183.600 hektara, a površina na kojoj je rodilo prošle godine bila je nešto manja od 176.000 hektara. Osim pomenutog voća, u Srbiji se prošle godine uzgajalo podjednako kupina, trešanja, krušaka, kajsija i breskvi (tri odsto).
 
Iako je najviše hektara prošle godine bilo pod šljivom, jabuke su bolje rodile, ali u poređenju sa ranijim godinama obe voćke su podbacile. Jabuka je prošle godine bilo više od 378.000 tona, šljiva 330.000 tona, a malina nešto više od 109.000 tona. Međutim, četiri godine pre toga 2013. u Srbiji je proizvodnja jabuka prelazila pola miliona tona, dok je iste godine rodilo više od 600.000 tona šljiva, gotovo duplo više nego prošle sezone.
 
Prema analizi koju je uradio agroekonomski analitičar Vojislav Stanković, prošle godine u odnosu na 2013. podbacile su i kruška, višnja, dunja, breskva, orasi, dok su skok doživeli kajsije, trešnje i lešnici. Kajsija je te 2013. u Srbiji proizvedeno nešto manje od 30.000 tona, prošle godine ih je bilo više od 41.000 tona. Veliki rast u proizvodnji ostvarilo je bobičasto voće, kupine i pre svega maline, kojih je prošle godine rodilo za 30.000 tona više nego 2013. godine.
 
– Imamo apsolutnu prednost u svim aspektima u odnosu na ostale zemlje sveta kada je u pitanju malina i zato treba da radimo na tome, neophodno je da se reši i taj odnos između hladnjačara i malinara – ističe Stanković za Danas.
 
On napominje da je u Srbiji zapuštena i šljiva i dunja i kruška i da više ne smemo da dozvolimo da se jabuka "nepolirana izvozi u gajbicama", a ne lepo očišćenja u kartonskim kutijama. Stanković smatra da proizvodnju moramo da povećamo, a da je jedan od najvećih problema infrastruktura, jer smo tu "najtanji".
 
U Srbiji, kako kaže, postoje izvanredne mogućnosti za uspevanje gotovo svih voćnih vrsta, a tome pogoduju, između ostalog i povoljni klimatski uslovi. Proizvodnja voća kod nas, napominje Stanković, nije još usklađena sa prirodnim potencijalima kojima raspolažemo, a budući razvoj treba usmeriti na još intenzivniju proizvodnju voća visokih prinosa i vrhunskog kvaliteta plodova.
 
Procene su, kako kaže, da bi nastavkom investiranja u održivi rast i osavremenjavanje proizvodnje voćarstvo Srbije moglo da za deset godina prebaci vrednost izvoza od dve milijarde dolara.
 
U Srbiji je prošle godine pod zasadom bilo i više od 3.900 hektara lešnika, 3.350 hektara oraha, 1.900 hektara dunje i znatno manje, gotovo zanemarljivo, bilo je zasada pod borovnicama (344 ha) i bademima koji su bili zasađeni na svega 23 hektara.
  • Kaya

    02.11.2018 08:48
    Kod Iriga ogromni zasadi jabuka, voćke neobrane!
  • Martin

    02.11.2018 07:24
    Da li može neko da mi objasni šta znači polirane jabuke i čime ih to poliraju?
    Da li je to ono, kada kupim jabuke u marketu, hoću da operem jabuku pre jela, a ruke mi toliko budu masne posle toga, da moram onda i njih da perem posle pranja jabuke.
  • /

    01.11.2018 20:05
    /
    manite se jabuka ima je viska svuda
    osim ako je ne izvozite u rusiju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.