Beograd razmatra kako da odgovori na zastavu Kosova u Notr-Damu

Na potez crkvenih velikodostojnika u Francuskoj koji su, u susret obeležavanju stogodišnjice primirja u Velikom ratu, zastavu Kosova istakli u Bogorodičinoj crkvi, zvanični Beograd gleda sa ogorčenjem i još razmatra da li će i na koji način odgovoriti, pišu "Novosti".
Beograd razmatra kako da odgovori na zastavu Kosova u Notr-Damu
Foto: Pixabay
Iako iza svrstavanja amblema Kosova tik uz obeležja država pobednica u Prvom svetskom ratu, ali i poraženih, stoji crkva, Srbiji je jasan stav francuske države prema Kosovu, ispoljen još 2008. godine, navodi list.
 
Već za koji dan videće se da li je isticanje zastave nepriznate države u UN bila samo uvertira za ono što će propratiti i obeležavanje kraja Velikog rata u Parizu, na koje dolaze lideri iz celog sveta. Na ovaj događaj pozvan je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači.
 
Kako navode "Novosti", u Notr-Damu su naznačili da su zastave istakli oslanjajući se upravo na listu zvanica francuskog predsednika Emanuela Makrona.
 
Za sada je nepoznanica kako će se francuske vlasti ponašati na predstojećoj ceremoniji kada su u pitanju zvanična obeležja.
 
Inače, prilikom zvaničnih sastanka sa liderima Zapadnog Balkana EU koristi tzv. formulu Gimnih, koja podrazumeva da učesnici budu predstavljeni samo imenima, bez naziva država ili isticanja zvaničnih simbola. Ipak, jedna ovakav simbolični trenutak gotovo da je nezamisliv bez državnih obeležja, navode "Novosti".
 
Ukoliko Francuska želi da kako dolikuje zvanično obeleži važan trenutak u istoriji čovečanstva trebalo bi da prida značaj i prigodnim obeležjima, a među njima su i zastave. To bi, međutim, mogao da bude nepremostiv problem za zemlje koje nisu priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, zaključuje se u tekstu.
  • --

    06.11.2018 04:03
    sto je lepo kad dodju cetnici na ovakvu vest pa kmece od nemoci.
    sutra da se puske podele, pola njih bi se mami pod suknju skrivalo.
  • Gari

    05.11.2018 13:30
    Naravno da Beograd razmatra...kad nema pametnija posla
  • Bulevarac

    05.11.2018 12:37
    Reality check
    A što onda naš predsednik pregovara sa nepostojećim predsednikom Tačijem kao svojim ravnopravnim? Ili nas unižava, pregovarajući sa teroristima, ili je svestan realnosti, da se Srbija dole više ništa ne pita.

    I što ne kažete da su na paradu pozvane sve evropske države, ne samo pobednice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija