Psihoterapija u Srbiji luksuz, može da je priušti tek svaki deseti građanin

Mogućnost i "luksuz" da sebi priušti psihoterapiju, čija cena se kreće od 20 do 100 evra po jednom tretmanu, ima prosečno svaki deseti građanin u Srbiji.
Psihoterapija u Srbiji luksuz, može da je priušti tek svaki deseti građanin
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", ova usluga ne dobija se kroz redovno zdravstveno osiguranje, postoji u malom broju državnih ustanova, zakazuje se nekoliko nedelja unapred i tretman najčešće traje kraće nego što je propisano standardima, kažu u Udruženju za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije.
 
Nepostojanje zakona o psihoterapiji, registra stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja i zanimanja psihoterapeuta u zvaničnoj nomenklaturi, dodatne su prepreke koje otežavaju pronalaženje adekvatne stručne pomoći za 400.000 ljudi u Srbiji koji boluju od depresije i anksioznosti.
 
"U državnim ustanovama pomoć je potrebna velikom broju ljudi, a kapacitet ustanova je ograničen. S druge strane, samo određeni broj psihoterapeuta privatno naplaćuje visoke cene psihoterapije, dok se većina bori da dođe do klijenata, jer građani uglavnom nisu u mogućnosti da plate usluge. Zbog toga rešenje jeste proširenje kapaciteta, zapošljavanje i omogućavanje ove usluge o trošku fonda", kaže za "Novosti" Nebojša Jovanović, predsednik Udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing Srbije i Evropskog saveta za koučing i mentorstvo u Srbiji.
 
Velike razlike u cenama između privatnih psihoterapeutskih ordinacija pravdaju se razlikama u titulama i zvanjima, ali umnogome zavise i od ličnih i marketinških faktora, potvrđuje za "Novosti" Ivan Jerković, predsednik Društva psihologa Srbije. Ovakve varijacije najčešće nisu opravdane.
 
"Postoji utisak da ima nešto više uslužnosti i predusretljivosti u administraciji koja prati privatne usluge. Ipak, nemam nemam utisak da postoji razlika u kvalitetu usluge psihologa, koja potiče iz činjenice da li je ustanova privatna ili državna", kaže prof. Jerković.
 
Jedno od rešenja problema građana kojima je potrebna stručna pomoć psihoterapeuta, a nemaju finansijska sredstva za privatne tretmane, jeste proširenje mreže centara za mentalno zdravlje, u kojima građani mogu besplatno, bez zakazivanja i zdravstvene knjižice, da obave razgovor sa psihoterapeutom, kaže za "Novosti" doc. dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora klinike "Dr Laza Lazarević" u Beogradu. Po jedno ovakvo savetovalište postoji u Beogradu, Nišu, Vršcu i Kikindi. U skladu sa novom strategijom razvoja, u planu je širenje mreže centara za mentalno zdravlje u celoj Srbiji. 
 
"Klinika 'Dr Laza Lazarević' u februaru je otvorila prvi ovakav centar u opštini Savski venac u Bogradu, kroz koji je do sada prošlo 3.500 građana. Nameravamo da na sličan način, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, ovakvim centrima pokrijemo i druge beogradske opštine", kaže dr Ivana Stašević Karličić.
 
U ovoj ustanovi zaposleni su psihijatri koji su sertifikovani psihoterapeuti, psiholog, defektolog, socijalni radnik i medicinske sestre.
 
"Građani mogu da dobiju uslugu psihoterapije i farmakoterapijsku pomoć, uz podršku i savetovanje. Prvi dolazak se ne zakazuje i nije potreban uput ili knjižica. Jedan razgovor u zavisnosti od problematike traje i sat vremena, u skladu sa stručnim standardom", objašnjava dr Ivana Stašević Karličić.
 
Na pitanje postoje li razlike u kvalitetu usluge psihologa u državnim i privatnim ustanovama, i na šta se one odnose, direktorka ove ustanove kaže da mnoštvo privatnih savetovališta nije u skladu sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kao i da njihov kvalitet ne može niko da garantuje. U ustanovama čiji osnivač je država, Ministarstvo zdravlja redovno kontroliše kvalitet rada zdravstvenih radnika i saradnika - naglašava dr Stašević Karličić.
 
Međutim, ono što je činjenica je da je odlazak kod psihologa tabu tema u Srbiji. Opširnije o tome čitajte u našem tekstu OVDE.
  • jasno kao sunce

    06.11.2018 17:47
    prvo ojacati sebe,vredi proba.
    Tokom zivota i odrastanja,covek shvati da ne postoje iste zivotne price,prijateljstva,gubitka prijatelja,ljubavi ili gubitka ljubavi,posla ili bez, osecaja,gubljenja zdravlja i nekim ljudima povratku svom, zdravlju, gubitak, clanova porodice,odrastanju pod silom,mrznje,alkohola, pretnji,tuce,teskom neimanja para,osim rada,teskog,a sa druge strane, zivot u porodici koja nemora da brine za racune,dali ce da se dogreje,jer je hladno u prostoriji,da li ce da ide na par sati u inostranstvo, da popije par wisky-a,prevari nekoga sa nekim-om,pojede pecenog vola, ali place nad svojom sudbinom, izgledom,..Bezbroj situacija,postoje samo slicne zivotne price! Udarci zivotni su za svakog pojedinca,licno najtezi i najbolniji, pa je sasvim razumljivo da se NAZALOST,ne mogu svi izboriti, svojom voljom, unutrasnjom snagom,ogromnom energijom, koji mnogi poseduju, a mnogi malo manje je imaju, ali ipak imaju, sto je bitno! Pomoc je dobrodosla za svakoga kad mu je potrebna uteha, a to moze prvo traziti i naci u sebi,drugom coveku,drugim zivim bicima, pa i u pogedu na suncanu stranu! Tesko jeste, ali je nagrada ogromna!Najjaci aduti za pobedu unutar sebe su okrenuti se skroz na sve sto moze da te usreci,ljubav,prema svemu sto te ispunjava, jer osoba koja vapi za pomoc zna i sama da predjasna situacija ili zivot,kojim je zivela,a dokazala se kao razorna po nju i okolinu, nije i nece dobro doneti ako nastavi tako dalje! A onima,koji su na dnu,zelim da nadju dobrog PRAVOG DOKTORA-ku,koji SLUSA i CUJE
  • /

    06.11.2018 16:29
    .
    @Mastodont
    opsednut si seksom

    druzi se malo sa psihijatrom iz komentara
  • Mastodont

    06.11.2018 13:47
    @/

    Tebi bi dobro došao psihijatar. Verovatno ne bi uspeo da spreči sve te bicikliste da ti spavaju sa ženom, ali mogao bi barem da ti pomogne da se manje nerviraš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.