Ćulibrk o presudi: Izgleda da ćemo morati do Strazbura

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je da je na početku procesa koji je protiv ovog medija pokrenuo ministar Nebojša Stefanović pretpostavljao da će svoja prava morati da traže na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
Ćulibrk o presudi: Izgleda da ćemo morati do Strazbura
Foto: Medija centar Beograd
Tim rečima je za "Danas" prokomentarisao odluku Vrhovnog kasacionog suda da ukine pravnosnažnu presudu kojom je utvrđeno da NIN, Ćulibrk kao glavni i odgovorni urednik, te Sandra Petrušić kao autorka teksta "Stefanović, glavni fantom Savamale" nisu povredili čast i ugled ministra policije Nebojše Stefanovića.
 
Ćulibrk je dodao da će nastaviti da se bore i da je samo pitanje vremena kada će pobediti. 
 
Obrazlažući odluku, veće Vrhovnog kasacionog suda je navelo da, iako su "prava ličnosti političara i javnih funkcionera suženija nego istovrsna prava drugih lica" ipak je i "sloboda izražavanja ograničena i kada su oni predmet izveštavanja i kritike njihovim pravom na čast i ugled".
 
Kako stoji u presudi, pravo na čast i ugled pripada svim građanima, pa shodno tome zaštita prava na čast i ugled obuhvata i političare, čak i kad ne postupaju u privatnom svojstvu. Međutim, dodaje se, u tim slučajevima moraju se uslovi za zaštitu odmeriti sa interesima društva na otvorenu diskusiju o političkim stvarima. Prema mišljenju veća Vrhovnog kasacionog suda, Apelacioni sud to nije učinio.
 
Podsetimo da su prvostepenom Višeg suda u Beogradu Sandra Petrušić, Milan Ćulibrk i "NIN" bili su obavezani da zbog povrede časti i ugleda solidarno isplate Stefanoviću 300.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom, kao i da presudu objave u prvom sledećem izdanju NIN-a.
 
Apelacioni sud u Beogradu preinačio je ovu presudu i odbio Stefanovićev zahtev za isplatu odštete. Istom odlukom Stefanović je bio obavezan da Sandri Petrušić i Milanu Ćulibrku isplati 89.700 dinara za troškove postupka. Međutim, tu odluku je sada ukinuo Vrhovni kasacioni sud.
 
Medijska koalicija: Odluka Vrhovnog kasacionog suda - veoma zabrinjavajuća
 
Medijska koalicija ocenjuje da je odluka Vrhovnog kasacionog suda veoma zabrinjavajuća i da je donesena pod političkim pritiskom.
 
"Ukidanjem jedne od retkih hrabrih, dobro argumentovanih i na pravu zasnovanih presuda po tužbi predstavnika vlasti protiv nezavisnih medija, koju je doneo Apelacioni sud u Beogradu – VKS je poslao poruku nižim sudovima da ne treba raditi u skladu sa zakonima ove zemlje i praksom Evropskog suda za ljudska prava već u skladu sa interesima vlasti", navodi Koalicija.
 
Medijska koalicija se ipak nada da će, u ponovljenom postupku, Apelacioni sud u Beogradu ostati dosledan pravilnom tumačenju prakse Evropskog suda za ljudska prava koja nedvosmisleno govori o tome da su granice slobode izražavanja mnogo šire u odnosu na političare i nosioce javnih funkcija.
 
Podsećaju da i Zakon o javnom informisanju i medijima navodi da je "izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja".
  • Gordana

    10.11.2018 05:50
    Kada je sud doneo odluku u korist gospodina Culibrka tada je doneo kako su mediji tada komentarisali hrabru odluku. Sada kada je Kasacioni sud ponistio tu odluku tada ce se ici u Starzbur, dokle vise dvostruki arsini, pustimo da sudovi rade sbvoj posao.
  • Radsa

    10.11.2018 00:18
    Kao da ćete u Strazburu izvući nešto?
  • Milo

    09.11.2018 17:09
    Ahaha
    Kakve novinice od 300 dinara jbg i to je malo stranom gazdi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.