Misle da je Srbija okupirala Crnu Goru i traže odštetu

Crnogorski pokret priprema inicijativu kojom traži od crnogorskih i srpskih vlasti da se osnuje komisija koja će se baviti nadoknadom štete Crnoj Gori.
Misle da je Srbija okupirala Crnu Goru i traže odštetu
Foto: Pixabay
Naime, traži se "obračun i nadoknada štete Crnoj Gori koja je uzrokovana neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svetskom ratu i aneksijom 1918. godine".
 
Inicijativu će ovaj pokret uputiti predsednicima država, vlada i skupština Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Matici srpskoj. 
 
U dokumentu koji će Crnogorski pokret javnosti predstaviti naredne srede u Podgorici navodi se da su "srpske trupe 1918. godine okupirale Crnu Goru, silom oružja ukinule ustavni poredak i izvršile aneksiju zemlje". 
 
"Akti na kojima se temeljilo njihovo delovanje, delovanje Privremenog centralnog odbora, Izvršnog odbora i po kojima je odlučivala takozvana Velika narodna skupština su nezakoniti i doneseni su od nezakonitih organa koje nije poznavao ustavni poredak Crne Gore. Kao takvi su ništavni, a posledice podložne reviziji i s njom u vezi utvrđivanju šteta nastalih iz takvih akata", saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.
  • Nebojša

    10.11.2018 10:36
    meni je baba govorila
    Da nije budala, sinko, lako bi bilo živeti!
  • Logi

    10.11.2018 00:44
    buncanje i 55%
    Kad smo već kod toga da crnogorski ustavni poredak nije predviđao institucije koje su proglasile ujedinjenje... Čiji ustavni poredak predviđa da je 55% glasova IZAŠLIH glasača dovoljno da referendum uspe? Pisalo je u Ustavnoj povelji SCG: "Zakon o referendumu donosi država članica, vodeći računa o međunarodno priznatim demokratskim standardima." Međunarodno priznat standard za uspeh referenduma o pitanju suvereniteta je više od 50% UPISANIH birača. Međutim, Zakon o referendumu je predviđao 55% pošto je vlast mogla da skupi tek koji promil ispod toga, a na kraju se ispostavilo da je to manje od 50% upisanih birača. Uz svesrdni angažman umrlih i dvostruko upisanih birača. Lekcije iz te "države"na temu ustavnog prava su stoga irelevantno buncanje.
  • Sandra

    09.11.2018 22:42
    Braćo Srbi
    Terazijski crnogorac je prvi put čuo za Crnu Goru posle drugog svetskog rata? Pročitaj malo istoriju gospodine. Svi zalite za pomoć za nerazvijena područja. To je izdvajala SFRJ valjda, nije samo Srbija. I to je bilo 0,5% čini mi se. A jadna, siromašna Crna Gora je nešto malo pomogla Srbiju posle poplave 2014godine. Da li se neko seća toga? I izginula1914 štiteći Srpsku odstupnici (bježaniju). I to ste zaboravili? A bjelaši 1918?.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.