Usvojeno: Klubovi će morati da daju policiji lične podatke navijača

Skupština Srbije usvojila je više izmena i dopuna Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja kojim treba da se podigne stepen bezbednosti, a novina je da će klubovi ubuduće morati da dostave policiji ime, prezime i JMBG svakog navijača koji kupi ulaznicu, dok jedan navijač može da kupi najviše četiri karte.
Usvojeno: Klubovi će morati da daju policiji lične podatke navijača
Foto: 021.rs (ilustracija)
Obaveza organizatora, po novom Zakonu je, da ulaze otvori najkasnije dva sata pre početka pripredbe povećanog rizika, odnosno sat vremena kod ostalih priredbi.
 
Pod nasiljem i nedoličnim ponašanjem na sportskim priredbama smatraće se naročito pokušaj unošenja ili unošenje u sportski objekat ili isticanje obeležja kojima se vređaju nacionalna, rasna, verska ili druga osećanja ili se na drugi način izaziva mržnja ili netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba. 
 
Kaznu od milion do dva miliona dinara ubuduće će plaćati sportski savez, društvo ili organizacija koji ne osiguraju bezbedno održavanje utakmice ili ne angažuju redarsku službu. 
 
Zatvor od 30 do 60 dana, odnosno novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, čeka one koji fizički napadnu učesnike utakmice, uništavaju imovinu, unose pirotehnička sredstva, alkohol ili predmete kojima mogu naneti drugima povrede, skrivaju identitet šalovima, pale navijačke rekvizite. 
 
Izmene ovog zakona donete su i kako bi se usaglasio sa izmenama zakona o detektivskoj delatnosti i o predlogom zakona o privatnom obezbeđenju, koji su takođe usvojeni.
  • Nemanja

    12.11.2018 10:41
    Često neki insistiraju da se razdvoje ‘navijači’ i ‘huligani’, jer, bože moj, neće oni da ih sve trpaju u isti koš. Ajde da kažemo da je to tačno, pa da kažemo da se svi dotični dele u 3 grupe:
    - imamo predvodnike i vojnike ‘navijačkih grupa’ odreda razbojnike i zločince, koji delatnosti svojih organizovanih kriminalnih grupa skrivaju iza ‘navijanja;
    - imamo uličare i bitange čiji je život ‘navijanje’ - uglavnom su im idoli oni prvi, a svoje odsustvo životnih ciljeva, agresiju i frustriranost leče lomeći mobilijar i urličući ubijanju i klanju;
    - imamo ‘obične ljude’, koji obično najviše insistiraju na distinkciji, a prehodni im ne smetaju jer glasno govore ono što su oni previše stidljivi da kažu, ili im je gledanje hrpe bolida koji se dodaju loptom jednostavno vrednije od samopoštovanja i faktičkog distanciranja od ljudskog taloga iz prethodne dve grupe.
    Lako se može zaključiti da suštinske razlike u ove tri grupe zapravo i ne postoje.
  • novosađanin

    10.11.2018 11:43
    To je kao da politička partija traži svojim starim članovima lične podatke.
  • Cube

    10.11.2018 10:34
    ...
    Kako ne shvatate,navijacke grupe su jedine pocele da bojkotuju podelu kosova sto vucic hoce,ovako ce imati podatke svakog navijaca koji je "protiv drzave" I mocice odma da ga pozovu na razgovor,da mu uruce otkaz,uniste biznis ili vec nesto slicno..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.