Notari do sada rešili više od 5,4 miliona predmeta

Javni beležnici u Srbiji obavili su više od 5,4 miliona pravnih poslova za nešto više od četiri godine od uspostavljanja ove profesije u našoj zemlji.
Notari do sada rešili više od 5,4 miliona predmeta
Foto: Pixabay
To je, prema oceni predsednika Javnobeležničke komore Srbije Srbislava Cvejića, izuzetan rezultat koji pokazuje kako je za kratko vreme razvijen sistem javnog beležništva u Srbiji i rad Javnobeležničke komore.
 
Javno beležnički sistem počeo je sa radom u Srbiji u septembru 2014. godine. Do sada je imenovano 199 javnih beležnika od planiranih 370.
 
Predstavljajući rezultate rada, Cvejić je ocenio da je najznačajniji rezultat javnih beležnika brz i efikasan rad većine javnobeležničkih kancelarija, kao i značajno rasterećenje sudova.
 
Ukazao je da se od ukupno 5.418.615 pravnih poslova koje su beležnici obavili, 217.806 odnosi na predmete koje su sudovi poveravali javnim beležnicima, kao što su sastavljanje smrtovnice, popis imovine i raspravljanje zaostavštine.
 
"Takođe, od marta 2017. godine javni beležnici su preuzeli nadležnost za overu potpisa, rukopisa i prepisa u gradovima i opštinama u kojima rade. Uradili su više od dva miliona i 100 hiljada overa od tada", naglasio je Cvejić.
 
U okviru te nadležnosti, kako je ukazao, javni beležnici su overavali i potpise birača u vezi sa podrškom kandidata za parlamentarne, predsedničke, kao i lokalne izbore, odnosno izbore za savete nacionalnih manjina i svi ti postupci overe su sprovedeni bez incidenata i pritužbi.
 
Što se tiče poslova overe potpisa i prepisa ili fotokopije koji su, u skladu sa Javnobeležničkom tarifom, oslobođeni od plaćanja nagrade (kao što su prepisi dokumenata za upis u srednje škole i na fakultete), javni beležnici su tokom juna ove godine obavili ukupno 126.687 besplatnih overa, dok je u istom periodu prošle godine bilo 103.924 besplatne overe.
 
U ovoj godini sproveden je konkurs za nove javne beležnike, posle koga je 31 beležnik položio zakletvu pred ministrom pravde. Kada uspostave svoje kancelarije, 31 novi beležnik biće član Komore, koja će imati ukupno 199 članova. Nakon toga, preostaće područja četiri osnovna suda u Srbiji za koja još nema imenovanih javnih beležnika (Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek i Sjenica), dok su na poslednjem konkursu imenovani javni beležnici za osnovne sudove u Brusu, Raškoj, Surdulici i Trsteniku, u kojima do sada nije bilo beležnika.
 
Cilj Javnobeležničke komore Srbije je da da se popuni još slobodnih mesta za javne beležnike, kojih treba da bude 370, za teritoriju cele Republike Srbije.
 
Predsednik Javnobeležničke komore smatra da su u prethodnih pet godina javni beležnici zauzeli čvrsto mesto u pravnom sistemu Srbije i postali nezaobilazni kada su u pitanju rešavanja pitanja od velikog značaja za stanovništvo - od dokumentacije, prometa novca, robe, usluga, nekretnina, kao i ostavinskih postupaka.
  • sistemski

    11.11.2018 13:57
    junaci
    srbijanskih regulatornih reformi po evroatlantskom modelu, i notari i izvršitelji i političari, izvukli su iz džepova građana novaca za sve reformske godine, kojima se ne zna tačan ni početak ni kraj, ko zna koliko, i od onih koji imaju i od onih koji nemaju, bez gađenja na sopstveni lik i delo i ulogu u državi koja je u potpunom ekonomskom rasulu; Tako danas imamo političare koji uplatom u humanitarne svrhe, zahvaljujući institutu odlaganja krivičnog gonjenja, sa svom svojom neprijavljenom imovinom i malenkošću bivaju zaštićeni, a oni koji su u ime istih reformi ostali bez uhlebljenja i dospeli pod udar ZIO raskrčmljuju svoju imovinu ili ih uz asistenciju policije maltretiraju i izbacuju na ulicu po jednako "reformski" propisanim zakonskim merama. Sa sudovima se u Srbiji, za nesagledive štete nanete državi i građanima, i poslednji nitkov koji je svoj angažman našao u politici ili tik uz nju, može nagoditi za pare, nevažno kako je taj novac z a r a đ e n / s t e č e n, a svi mi koji radimo, moramo trpeti instant bunarenje po džepu i na opredeljenom putu za Evropu nemamo čemu prigovarati makar leba ne jeli i završili na ulici.
  • dule

    11.11.2018 11:25
    "Notari do sada rešili više od 5,4 miliona predmeta"


    Rešili?

    Mislim stvarno.
  • Ns

    11.11.2018 10:27
    Koliko su inkasirali, a koliko su kroz porez vratili u budzet RS?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.