Moguće povećanje TV takse, odlučuje Ministarstvo energetike

U Ministarstvu kulture i informisanja očekuju da će javni servisi - Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine - i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara, od čega bi RTS-u pripala 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara.
Moguće povećanje TV takse, odlučuje Ministarstvo energetike
Foto: Pixabay
Pregovori oko novca su u toku.
 
"Ministarstvo kulture i informisanja uputiće Vladi Srbije predlog izmena Zakona o javnim servisima koje će podrazumevati da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta naredne dve godine", rečeno je "Novostima" u resornom ministarstvu.
 
Oni očekuju da će se taj predlog naći na narednoj sednici Vlade. 
 
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je izjavio da će Vlada Srbije uskoro razmotriti sva rešenja za finansiranje RTS i RTV i dodao da je jedna od mogućnosti nastavak budžetskog finansiranja javnih servisa.
 
"Svako od rešenja ima svoje prednosti, ali i svoje nedostatke, i ja sam uveren da će Vlada pri donošenju odluke o modelu finansiranja javnih servisa posegnuti za najrazumnijim rešenjem", rekao je ministar za portal "Cenzolovka".
 
Navodeći da će odluka Vlade Srbije biti poznata za nekoliko nedelja, Vukosavljević je rekao da će na nju uticati stanje u budžetu, standard građana i finansijski planovi Ministarstva finansija i Vlade Srbije.
 
Inače, javni servis se delimično finansira i od TV takse, koja iznosi 150 dinara i plaća se preko računa za struju.
 
U Ministarstvu smatraju da je taj iznos - mali.
 
"Za poslednje četiri godine sve je poskupelo, samo je TV taksa ostala ista. Bilo bi logično da se cena poveća na 200 ili 250 dinara, ali to zavisi od Ministarstva energetike i rudarstva, koje je nadležno da predloge o pretplati upućuje Vladi Srbije, jer se računi plaćaju preko brojila za struju, koja su u nadležnosti EPS", kažu sagovornici "Novosti".
 
U Službi za odnose s javnošću RTS pretpostavljaju da će budžet i naredne godine biti kao i ove, ali da će se malo izmeniti odnos između izvora budžeta - odnosno da će biti nešto više novca iz sopstvenih prihoda i pretplate, a nešto manje iz budžeta.
 
Podsetimo, od januara 2016. godine račun za električnu energiju svim potrošačima je 150 dinara viši jer toliko iznosi taksa za javni medijski servis. 
  • VIP

    14.11.2018 14:40
    A vdis kume ovo ti je Pariz
    Cim ga neko naljuti on odmah kazni nas, sta ce, ziv covek, mora se negde istresti.
  • vs

    14.11.2018 13:28
    tači se rukovao sa Putinom a Vučić ga je gledao DIREKTNO U OČI
  • bogi

    12.11.2018 11:46
    rezon
    povodom ove teme sam sto puta dao isti komentar:

    Zeljko Mitrovic je zeleo da ima televiziju, napravio covek televiziju, i od mene ne trazi nista, ako drzava zeli da ima televiziju sta ja imam sa tim?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.