Tačija smestili kraj Putina na svečanosti u Parizu, francuski ambasador se izvinio Srbiji

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio je danas izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu.
"Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila skoro trećinu stanovništva, 62 odsto muške populacije i Francuska to ne zaboravlja", rekao je Mondoloni gostujući na TV Prva.
 
Kaže da ne zna šta se tačno desilo u Parizu pošto je on juče prisustvovao u Beogradu ceremoniji na Francuskom vojnom groblju. Dodao je da je reč o nespretnosti koja je, kako je ocenio, za žaljenje.
 
"To je bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje", poručio je Mondoloni.
 
Hašim Tači dobio je na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu, povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, mesto iza Vladimira Putina, što su mnogi prokomentarisali kao skandal. Zbog ovakve situacije, koja je bacila senku na čitav događaj, diplomatski predstavnici pojedinih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza koji su objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu. Primedbe su uložili predstavnici Crne Gore, Turske, Irske i mnogi drugi.
 
Prisustvo Tačija na manifestaciji, ali i njegova pozicija u kosovskim medijima predstavljena je kao posebno priznanje Kosovu, jer je, kako su preneli, Tači dobio centralno mesto, uz najmoćnije svetske lidere i pobednike u Prvom svetkom ratu.
 
Raspored sedenja komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da protokol na tom događaju svakako nije odnos snaga.
 
Na pitanje kako komentariše da su neki lideri iz regiona bili među najmoćnijom petoricom sveta na svečanosti, primetio je da je kosovski predsednik Hašim Tač, dobio najbolju poziciju od svih iz regiona. 
 
"Predsednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su u Prvom svetskom ratu bili na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj...", rekao je Vučić. 
 
Vučić je rekao da to ne predstavlja odnos snaga. 
 
"Doći će predsednik Francuske Emanuel Makron u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. Predsednik Rusije će doći u Beograd, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vreme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo", rekao je Vučić. 
 
Dekan Fakulteta političkih nauka profesor doktor Dragan Simić rekao je za TV Prva da je zaista veliki skandal ono što se dogodilo sa mestima u Parizu. Kako je dodao, to je na neki način prekrajanje istorije, a 1918. godine neki drugi pobednici su sedeli u prvom redu. 
 
"Kada je reč o Prvom svetskom ratu, Srbija zaslužuje prvi red, uz Francusku, Veliku Britaniju, zemlje pobednice Prvog svetskog rata. I možda tri, četiri države u prvom redu, a potom svi ostali. Možda nekima tamo nije ni bilo mesto. Neki zaista nisu ni postojali kao država u to vreme", rekao je Simić. 
 
On je naglasio da treba raditi na pomirenju, ali da ukoliko se po svaku cenu izjednačava ono što nije jednako, onda to dovodi do nepravde. 
 
Kako je naveo urednik portala B92.net Miloš Vlahović, čitav događaj više je podsećao na predstavu nego na ceremoniju. 
 
"Došli smo u situaciju da sama umesto o stogodišnjici kraja Prvog svetskog rata sada pričamo više o tome ko se pojavio, ko se nije pojavio, ko s kim razgovara, ko kasni... Rijaliti na globalnom nivou i svakog nešto boli. Mi imamo našu priču, našu temu, druge zemlje imaju svoje teme, Poljaci se isto tako nisu pojavili", rekao je on. 
 
Kako je dodao, voleo bi da sazna šta se zapravo dogodilo sa rasporedom, a ideja abecednog reda pada u vodu kada se pogleda sam raspored sedenja. 
 
"Mislim da je u pitanju poruka, sad da li je poruka upućena samo nama ili i predsednuiku Putinu, pretpostavljam da neće reći", dodao je on.
 
Inače, u prvim redovima su bili smešteni saveznici iz NATO i EU, a nije se vodilo računa ko se na kojoj strani borio tokom Prvog svetskog rata. U prvom redu sedela je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. 
 
Neke zemlje, poput Rusije, Turske, Irske i jošš nekih, najavile su, kako Tanjug saznaje u diplomatskim izvorima, mogućnost ulaganja protesta.
  • Piplfoks

    15.11.2018 16:48
    @ns ja

    Najgori šamar i uvreda za građane Srbije je bio kada 99-te nisu potrebili tadašnje zločinačko rukovodstvo i jednu solidnu krišku taloga koji ih je držao na vlasti.
  • @Ana

    14.11.2018 10:17
    "Hvala njemu na izvinjenju, ali ovo je jedan bolan skandal za Srbiju gde izvinjenje nije dovoljno."

    Čist slučaj, casus belli! Ajmo u rat sa Francuskom, pa nek vide ko smo mi!
  • ns ja

    14.11.2018 09:29
    Vrlo je moguće da je sve ovo učinjeno kako bi naš predsednik odustao od odlaska, i što bi za posledicu i opravdanje imalo i otkazivanje posete >Makrona Srbiji.

    Vučić je bogami istrpeo debelu sramotu i pljuvanje u lice, i sada, gledajte kako će verovatno Francuski predsednik "iz opravdanih razloga" u poslednjem momentu da otkaže posetu Srbiji ili još verovatnije, da pošalje nekog tipa; "sekretara zamenika pomoćnika ministra".

    Sve ovo ukazuje da bi bilo veoma dobro, i dobar marketing, da Vučić tamo nije ni otišao i tim diplomatskim "skandalom"(jer šta je onda bilo ovo u Parizu?) bar malo skrenuo pažnju na istorijske činjenice (koje više ne znaju ni naša deca, a kamoli neki tamo Tramp i ostali prisutni!)

    Ako baboljubac ipak poseti našu zemlju, onda je neviđena sramota i poniženje koju je naš predstavnik doživeo, možda i opravdana. U ovakvim zlim predratnim vremenima, čovek ne može da bude pametan kako ispravno da postupi. Na stranu bruka za omiljenog nam Vučića, ovo je šamar, šamarčina i pljuvanje u lice svim građanima Srbije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.