Milićević: Realna vrednost Kopernikusa 37,5 miliona evra

Analitičar Dragovan Milićević, bivši državni sekretar Ministarstva trgovine, ocenio je da je realna vrednost Kopernikusa oko 37,5 miliona evra, prenosi list "Danas".
Milićević: Realna vrednost Kopernikusa 37,5 miliona evra
Foto: Pixabay
Milićević je izneo tu procenu na osnovu finansijskih izveštaja Kopernikusa, kretanja na tržištu telekomunikacionih usluga, kao i uporedne prakse u preuzimanju sličnih kompanija u svetu.
 
Vrednost se, kaže Milićević, procenjuje na osnovu stope rasta tržišta i usluga na kom kompanija posluje, stopa rizika poslovanja, troškova kapitala, projektovane stopa rasta i drugom. Kada se Kopernikus poredi sa 21 sličnom evropskom kompanijom, proizilazi da je njegova vrednost daleko manja od skoro 200 miliona evra, koliko je plaćen prilikom preuzimanja od Telekoma Srbija, piše Danas.
 
Prema podacima Regulatornog tela za telekomunikacije, ukupno tržište u ovoj oblasti prošle godine je bilo vredno 264,7 miliona evra. A prema očekivanim kretanjima gotovinskih tokova, odnosno zarađivačke sposobnosti preduzeća u narednih 10 godina, Milićević je utvrdio da je sadašnja vrednost Kopernikusa oko 4,5 milijardi dinara, odnosno 37,5 miliona evra.
 
"Ekonomski rezon ove transakcije ne postoji", zaključio je Milićević. 
 
Ćulibrk: Kupovina Kopernikusa ispolitizovana u javnosti
 
Direktor "Telekom Srbija" Predrag Ćulibrk rekao je da je kupovina kablovskog operatora "Kopernikus technology" ispolitizovana u javnosti poslednjih nedelja i da je to "ničim izazvan napad na Telekom".
 
"Iznošene su insinuacije, istine i poluistine, a cilj je da se pokuša da se zaustavi Telekom u realizaciji svojih ciljeva", istakao je Ćulibrk za RTS.
 
Kako je rekao, "nama je potpuno jasno čiji bi interes to mogao da bude, pre svega onih igrača na tržištu kojima ne odgovara razvoj Telekoma".
 
"Kompanija SBB ima preko 50 odsto učešća na tržištu", rekao je Ćulibrk, te naveo da "zaista smatramo da, imajući u vidu, njihov suvlasnik i strateg već 20 godina Dragan Šolak itekako ume da nadogradi svoju priču i da napravi jednu ozbiljnu kompaniju, a Telekom Srbija je stagnirao sve ove godine".
 
Kako je istakao, kablovski operatori nisu nastali juče, njihov zalet i agresivni razvoj krenuo je već 2000. godine, a svoju infrastrukturu gradili su često na javnim resursima i to nelegalno.
 
"Neki su na tome napravili imperiju", rekao je Ćulibrk.
 
Kako je istakao, kupovina "Kopernikus technology" je za Telekom strateška kupovina, jer je Telekom dobio više od 200.000 korisnika televizije i interneta i mrežu rasprostranjenu u 60 gradova.
 
Prethodnih dana vlast i opozicija su polemisale oko ove kupovine. Dok u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija tvrde da je ovo odličan potez, opozicija navodi da je u pitanju jedna od najvećih mahinacija u Srbiji. Opširnije OVDE.
  • Radnik

    14.11.2018 22:24
    @Službenik
    Da hoće da kupuju i da rade kao privatna firma, kupili bi i radilii sa svojim privatnim parama,a onii kupuju sa državnim parama.
    Kada državna firma kupi privatnu firmu sa državnim parama, onda privatna firma postaje državna firma, što znači da će onih koji ništa ne rade , već samo sede na stolicama i primaju plate biti još više.
  • Alex

    13.11.2018 21:53
    Majonez
    Jel' ti žao? Vaši su sigurno bez majoneza.
  • Samo pitam

    13.11.2018 12:50
    Vrednost takve firme računa se prema broju korisnika, jer korisnici uplaćuju mesečnu naknadu i to je zarada firme+ vrednost infrastrukturere ( koja mora da se modernizuje na svakih par godina,a Telekom v eć posedje sopstven svim mestima gde je ima i Kopernikus)
    Ako je Kopernikus plaćen 200 miliona evra, a ima 200.000 korisnika, koliko je Telekom platio po korisniku?
    Zar Telekom nije mogao da novih 200.000 korisnika pridobije na jeftiniji način, na primer da ponudi jeftinije korisničke pakete?
    Osim toga broj korisnika Koperniksa je promenljiv, svi mogu da promene operatera kad im isteknu ugovori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija