Sloga: Zašto Ustavni sud ćuti o iznajmljivanju radnika na lizing?

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozvali su Ustavni sud Srbije da se izjasni o Inicijativi koju su podneli pre dve godine, a povodom današnjeg početka javne rasprave o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju.
Sloga: Zašto Ustavni sud ćuti o iznajmljivanju radnika na lizing?
Foto: 021.rs
Kako navodi "Sloga", u toj Inicijativi zahtevaju ocenu ustavnosti i zakonitosti propisa kojima se u Srbiju na mala vrata uveo rad na lizing i omogućila eskploatacija radnika mimo zakona i Ustava.
 
"Ćutanje Ustavnog suda do danas samo potvrđuje da je 'Sloga' bila u pravu kada je ocenila da zapošljavanje preko agencija predstavlja najgrublju eksploataciju radnika mimo zakona i Ustava", navodi se u saopštenju.
 
Međutim, ono šta je opasnije po samu državu je to da ćutanje Ustavnog suda ukazuje da aktuelna vlast u Srbiji privatizuje Ustav za sebe i potrebe kapitala, posebno u korist stranih investitora, iako Ustav kao najviši pravni akt veoma jasno garantuje prava čoveka kao radnika, dodaje se u saopštenju.
 
"Sloga" podseća da je Ustav kategoričan kada je u pitanju poštovanje dostojanstva na radu, zaštitu na radu, uslove rada, pravičnu naknadu za rad, pravnu zaštitu za slučaj prestanka radnog odnosa i drugo.
 
U Kragujevcu je prema najavi za danas zakazana prva javna rasprava o Nacrtu zakona o agencijskom zapošljavanju koja će trajati do 23. novembra i biće organizovana u još četiri grada: Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Beogradu. 
 
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" navode da ne učestvuju u "javnoj raspravi".
  • Logi

    13.11.2018 20:27
    upravo suprotno
    Lizing radne snage postoji u društvima sa mnogo većim stepenom garancije ustavnih prava. Ovaj propis je nužan pošto lizing već postoji u praksi i mora da se reguliše upravo da bi se, između ostalog, garantovalo dostojanstvo radnika. Naravno, princip treba da bude radni odnos na neodređeno vreme, zato je i propisano predlogom da maksimalno 10% može biti zaposleno na lizing, a uz odobrenje ministarstva do 30%. Odobrenje bi trebalo da se daje u izuzetnim i opravdanim slučajevima. Danas imate slučaj i da je 50% zaposlenih na lizing. U tom domenu sindikat može da izvrši kontrolu i uzbunjivanje. Nije mi jasno šta znači "pozvali su Ustavni sud da se izjasni". Da li su pokrenuli postupak? Budući da zakona još nema, nije mi jasno šta je pokrenuto pre dve godine i da li se uopšte vodi neki postupak pred sudom. Možda bi sindikat mogao pružiti detaljnije informacije.
  • PERA

    13.11.2018 19:18
    USTAVNI SUD
    To bi trebalo da je ali nije jer njima upravlja zna se ko
  • Konacno

    13.11.2018 16:54
    Slazem se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.