Ministar Vukosavljević: Naslovna Ilustrovane Politike bila je neukusna

Ministarstvo kulture i informisanja nije pozvalo na zabranu ili kažnjavanje lista Danas zbog karikature Predraga Koraksića Koraksa objavljene na naslovnoj strani, niti je prijavilo Savetu za štampu, samo je upotrebu nacističkih simbola ocenilo kao neprimerenu, izjavio je ministar Vladan Vukosavljević.
 Ministar Vukosavljević: Naslovna Ilustrovane Politike bila je neukusna
Foto: 021.rs
On je za "Danas" rekao da je svako korišćenje simbola najvećeg užasa u 20. veku, pa čak i u satiričnom kontekstu odnosno na karikaturi, podsećanje na najstrašniju uspomenu čovečanstva. Vukosavljević je podsetio da to nije prva reakcija Ministarstva na takve slučajeve i da su osudili i naslovnu stranu nedeljnika NIN na kojoj je pisalo "Radni logor Srbija", koja je bila ilustrovana fotografijom ulaza u Aušvic.
 
"U oba slučaja radi se o upotrebi asocijacija na nacizam. U slučaju karikature u vašem listu u kontekst sa nacizmom, odnosno Hitlerom i Gebelsom, dovode se narodni poslanici. Ministarstvo smatra kao neprimereno korišćenje tih simbola i povezivanje bilo kog aktera sa naše scene sa nacizmom, bilo da je iz vlasti ili opozicije. Da je i neki provladin list ili bilo ko drugi objavio, na primer, da Ante Pavelić prehranjuje nekog lidera opozicije u Srbiji, takođe bismo ovako reagovali", rekao je Vukosavljević.
 
Na pitanje zašto sada reaguju, kada je nedavno državni sekretar u Ministarstvu Aleksandar Gajović rekao, povodom naslovne strane Ilustrovane Politike na kojoj je pisalo "Psi su pušteni" i bila fotografija listova Danas, Vreme i NIN, da nisu nadležni da komentarišu sadržaj, Vukosavljević je kazao da je "ta izjava Gajovića bila prilično neprecizna".
 
On smatra da je poruka sa naslovne strane Ilustrovane Politike "bila neukusna, kao što neretko imamo primere u mnogim provladinim i takozvanim nevladinim medijima".
 
"Ne vredi da Ministarstvo kulture svaki drugi dan reaguje na neukusni sadržaj u medijima. Uzdržavamo se od komentarisanja sadržaja jer je tržište medija u Srbiji prilično kontaminirano, pogotovo jakim političkim strastima. Dešavaju se komplikovane situacije koje se često dodiruju sa donjom granicom dobrog ukusa. Izuzetak za reakciju je poigravanje sa simbolima nacizma i njihovom nosiocima", napomenuo je Vukosavljević.
 
Upitan da komentariše naslovne strane tabloida na kojima se skoro svakodnevno krše ljudska prava i stavljaju skandalozni naslovi, ministar kulture je odgovorio da je Ministarstvo u više navrata podnosilo prijave i Savetu za štampu.
 
U Savetu za štampu ističu da se Ministrarstvo kulture, od kada je ministar Vladan Vukosavljević, žalilo tom samoregulatornom telu tri puta. Na sajtu Saveta za štampu se ističe da su dve žalbe bile protiv Srpskog telegrafa i jedna protiv Blica, a sve tri su bile u vezi sa pisanjem o radu Ministarstva, preneo je Danas.
 
MUP da zaštiti novinare koje targetira "Ilustrovana"
 
Komisija za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistva novinara pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova da na pravi način bezbednosno zaštiti novinare i medije koje je targetirala Ilustrovana politika, ako se proceni da bi im bezbednost mogla biti ugrožena.
 
U saopštenju, koje potpisuje predsednik Komisije Veran Matić, ocenjuje se da Ilustrovana politika nastavlja sa opasnom spiralom laži, sa kojima se počelo u tekstu "Ćuruvija dočekao bombe" u Politici ekspres nekoliko dana pred ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i da je iznela optužbe da je bombardovanje produženo zbog uticaja novinarke Ljiljane Smajlović na Vašington post.
 
"Ovoga puta, Goran Kozić kaže: 'Da se razumemo: verovatno je pokojnog kolegu i ubio režim, ali za takvu tvrdnju nema dokaza…', ali se odmah iznose užasne optužbe bez i jednog dokaza na račun Ljiljane Smajlović, da je upravo zahvaljujući njenom uticaju na Vašington post, bombardovanje Srbije trajalo mnogo duže nego što je planirano", ocenio je Matić.
 
Upitao je da li se, umesto rasvetljavanja ubistva Ćuruvije, sada crta meta na Ljiljani Smajlović i da li ona sad treba da se kreće gradom vodeći računa ko je prati.
 
Kako je saopšteno, Ljiljana Smajlović je članica i jedan od inicijatora osnivanja Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja je osnovana upravo zbog toga što petnaestak godina posle ubistva Ćuruvije nije bilo razrešeno ko ga je ubio.
  • ivan s

    13.11.2018 19:15
    Moja najstrašnija sećanja bude Milošević i Vučić, za vreme Hitlera nisam živeo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.