Oštrije kazne za nasilnike, uvodi se princip "tri udarca"

Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je pokretanje inicijative za izmenu više zakona, da bi se pooštrile kazne za nasilnike i uveo institut "tri udarca".
Oštrije kazne za nasilnike, uvodi se princip "tri udarca"
Foto: Pixabay
Stefanović kaže da će uputiti predlog u kojem će najveća novina biti uvođenje instituta "tri udarca", koji se prevashodno odnosi na povratnike i koji neke evropske države uvode u svoja krivična zakonodavstva.
 
Suština predloga je, prema njegovim rečima, da svako ko ponovi neko krivično delo sa elementima nasilja bude oštrije kažnjavan, a ukoliko to učini tri puta onda kazna mora biti drakonska.
 
"Uskoro ću uputiti inicijativu za izmenu krivično-pravnog okvira u Srbiji kako bi se pooštrile kazne za krivična dela nasilja. Osnovni cilj je da se svi nasilnici, bez obzira o kom vidu nasilja je reč, još oštrije kažnjavaju, kako bi uticali na kolektivnu svest građana Srbije i na njihov osećaj bezbednosti", navodi ministar policije.
 
Dodaje da nasilje predstavlja rastuću društvenu opasnost. 
 
"Nakon detaljne analize pravnog okvira, mislim da je ovo najefikasniji način da se nasilje suzbije, kako sa aspekta rada policije, tako i pravosudnih organa", kaže Stefanović.
  • НС у срцу

    15.11.2018 13:11
    Делимична правда
    А многе од њих ће то и даље да злоупотребљавају и да пријављују за неке "трице и кучине".
    Ја сам добио пријаву за тзв. породично насиље,иако већ 4 године нисмо у браку.
    Разлог,расправа са бившом од 3 минута и што сам детету сам,неспретно скратио шишке,да му не иду у очи!
    30 дана забрана приласка тзв. "жртвама"!Али наравно да сам виђао сина и тада сваки дан,јер је дотична "жртва",мислила да ће полиција само усмено да ме опомене.Није појма имала,ни какве могу бити казне.
    А судија ме на основу њених лажи,окарактерисала као злочинца!Нити ме видела,нити чула моју причу.
    Зато треба тим тзв. "жртвама" скренути прво пажњу,да ће све што наведу у исказу полицији,морати детаљно и тачно да докажу.У супротном,да ће им следити пријава за лаж и клевету.
    А не да лупе шта год им падне на памет,само да би лажно напакостиле.
    У Центру за социјални рад су ми рекли да се овај закон прилично злоупотребљава.
    Мислите сви о томе!
  • M.M.

    15.11.2018 08:24
    Detalinara
    Komsija na Detelinari tuce samo slabije od sebe. Sad kad je osudjen krivicnom presudom uslovnom smirio se. Platio je 12 plata po 25.000 dinara odstete i jos ce. Samo po plati i novcaniku ovakvima pomaze ili dobra stara batina od Titovih Policajaca u Plavoj Marici po Fruskoj gori gore i dole sa redovnim kocenjem da se nalupa unutra. Izbace ga vani na Dunavu nek tamo prespava. Dosta vise nasilje nad slabijim dovedite jaceg tipa neka im odrzi bukvicu netreba ih tuci necemo na taj nivo samo dovedite jaceg tipa da vidite kako se boje kukavice.
  • Živković

    15.11.2018 07:32
    3 strikes znači 3 prekršaja a ne udarca. To je iz bejzbol originalno uzeto. Mislim, ako već prepisuju što nije nužno loše, aj makar da neko prevede kako treba. Strike znači prekršaj, može čak i udarac u nekom kontekstu, ali ne u ovom nikako. Suština je totalno promašena. I pravi se ogromna zabuna. Npr oružane pljačke najčešće prolaze bez udarca, ali se 4ti put završe ubistvom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija