Potvrđena presuda u korist Stefanovića protiv "Peščanika"

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda kojom su sociološkinja Vesna Pešić i urednice portala Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković povredile čast i ugled ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i naložio im da mu isplate 150.000 dinara sa zateznom kamatom, umesto 200.000 kako je bilo određeno provostepenom presudom.
Potvrđena presuda u korist Stefanovića protiv "Peščanika"
Foto: 021.rs
Prema presudi objavljenoj na sajtu Apelacionog suda, treba da solidarno plate i troškove parničnog postupka od 93.100 dinara, 2.000 dinara manje nego što je presudio Viši sud.
 
Stefanović je tužio Vesnu Pešić, Svetlanu Lukić i Svetlanu Vuković, kao i sam portal "Peščanik" zbog teksta Vesne Pešić "Dosoljavanje" iz maja 2016. godine, u kojem se govori o slučaju rušenja objekata u Savamali.
 
Po nalaženju Apelacionog suda, "prvostepeni sud pravilno je zaključio da nisu svi vidovi saopštavanja sadržine ideje i mišljenja obuhvaćeni slobodom izražavanja, jer sloboda izražavanja ne sme da bude suprotna svojoj svrsi".
 
Apelacioni sud je u presudi naveo da "delovi teksta ne doprinose javnoj raspravi o događajima u Savamali i nisu usmerene na rešenje problema, već na vređanje dostojanstva, ugleda i časti, jer je tužilac okarakterisan kao neko ko je najgluplji i čija je glupost nenadmašna".
 
Takvim kvalifikacijama vređa se dostojanstvo tužioca, piše u presudi.
  • bez časti i ugleda

    15.11.2018 14:59
    Sudovi su SNS odeljenja. AV je privatizovao sve institucije. Čast i ugled ministra Stefanovića ??
  • Sremac

    15.11.2018 13:15
    Istina je jako skupa stvar u Srbiji.

    Ovo je za Strazbur a ne za rezimsko sudstvo u Srbiji.
  • prošetala sega mega

    15.11.2018 08:48
    regulatorna reforma
    sud je pokazao zapravo da je sloboda govora zapravo politički nekorektna jer su Cece i Vece ne pazeći povredile i omalovažile potlačenu manjinu sa vlasti koja je i osim toga u drugorazrednom položaju u društvu. Dakle pazite šta i kako i o kome mislite i povedite računa šta objavljujete da vas ne bi pojeo mrak ili da ne bi glodali koske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija