Detektori za merenje radona uskoro u 2.500 vrtića i škola

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije uskoro će u 2.500 škola i vrtića početi da postavlja detektore koji mere nivo radona, gasa koji može da uzrokuje raka pluća, objavio je "Blic".
Detektori za merenje radona uskoro u 2.500 vrtića i škola
Foto: Pixabay
Prema saznanjima tog lista, prvi detektori biće postavljeni za mesec dana, a posle šest meseci nadležna agencija će početi da ih skuplja, pa će biti poslati na očitavanje u laboratorije u Švedsku.
 
"Reč je o gasu bez boje i mirisa, čija je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama, međutim, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama i nepovoljno uticati na zdravlje", navodi "Blic".
 
Direktor Agencije Slađan Velinov rekao je da će merenja biti rađena i u drugim javnim objektima, a da su njihova istraživanja pokazala da su tom opasnom gasu najviše izloženi ljudi koji žive u starim kućama u seoskim sredinama.
  • Gama

    16.11.2018 09:59
    Provetravati
    Još bolje bi bilo, umesto merenja renovirati vrtiće tako da budu bez gipsa i bez italijanskih pločica, kao materijala koji doprinose generisanju radona.

    Konkretno, imam merni uređaj i iznenađuje me kakve se sve pločice prodaju kod nas,

    A gips je odvajkada bio poznat generator.

  • Pićuka

    15.11.2018 18:22
    2500 x Xeur= X miliona EUR. Sledeće su škole, pa firme i onda zgrade. Kada se detektuje negde radon onda će otvarati prozore i drastično će se smanjiti broj obolelih od karcinoma pluća. I duvan naravno. Šta jedemo, šta pijemo, šta udišemo, to nije tako opasno.
  • Dejan

    15.11.2018 14:26
    Maja Gojkovic - predsednik upravnog odbora Agencije za zastitu od jonizujucih zracenja i nuklearnu sigurnost. Nasa Maja Curie Gojkovic!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija