Jedan ukras u Beogradu građani platili dve prosečne plate

Poreski obveznici platiće novih 300 ukrasa u Beogradu gotovo 36 miliona dinara, a ukrasi su, kao i u prethodnim slučajevima nabavke prazničnih ukrasa, kupljeni od kompanije "Kip lajt".
Jedan ukras u Beogradu građani platili dve prosečne plate
Foto: 021.rs
Kako prenosi N1, jedan ukras će praktično koštati dve prosečne plate u Srbiji. Gradski sekretarijat za odbranu, vanredne situacije, komunikaciju i koordinaciju sa građanima prošle godine je, između ostalog, nabavio novogodišnju jelku od 83.000 evra i novogodišnje lančanice vredne 200.000 evra. Ove godine potrošio je 250.000 evra na 300 svetlećih ukrasa, navodno ne novogodišnjih, već takozvanih ukrasa za manifestacije.
 
Nabavljena su tri svetleća drveta, 35 buketa sa cvetom, 25 trouglastih cvetova, 55 plavo-belih cvetova, isto toliko buketa, 90 komada svetleće kiše, 16 kompleta srpskih zastava i 14 cvetova sa zvezdicama.
 
Prema računici, jedan ukras u proseku košta skoro 100.000 dinara ili dve prosečne plate. Novinari Pištaljke upitali su sekretarijat za koje su manifestacije namenjeni kupljeni ukrasi.
 
"Oni su se držali nekih uopštenih odgovora na osnovu kojih mi zaista ne možemo da znamo na koje su manifestacije mislili. U svakom slučaju tvrde da je najveći broj manifestacija posle leta, a da su ovi ukrasi namenjeni za manifestacije na otvorenom", kaže novinarka Pištaljke Snežana Đurić.
 
Međutim, sve ovogodišnje manifestacije na otvorenom čiji je Grad osnivač ili pokrovitelj već su održane, osim novogodišnjeg dočeka. Nadležni u gradu tvrde da ne znaju ni kakvi ukrasi ni za koje manifestacije su nabavljeni, pa će sekretara Darka Glavaša sačekati da se vrati sa službenog puta u ponedeljak i razjasni ovu nabavku. 
 
Ipak, pravo razjašnjenje duguje Uprava za javne nabavke, koju činjenica da je i na ovom tenderu "Kip lajt" bio jedini ponuđač očito nimalo ne uzbuđuje.
 
"Dakle, imamo jednu instituciju koja apsolutno ništa ne čini da se poveća konkurentnost prilikom kupovine roba i usluga od strane države, a to joj je jedini posao", ističe Snežana Đurić. 
 
Uprava za javne nabavke ćutala je i kada je Javno osveteljenje kupilo novogodišnju rasvetu vrednu 300 miliona dinara. Opet od iste firme.
  • Steva

    16.11.2018 21:44
    Novogodisnji ukrasi
    A N1 ne izvestava koliki ce profit grad Beograd imati u toku novogodisnjih praznika od turizma ti ukrasi ce privuci vise turista u nasu prestonicu.
  • Ina

    16.11.2018 16:14
    Čim je izvor N1 onda znajte koliko je neproverena ova cifra.
  • Dana

    16.11.2018 15:35
    RS
    Da nije ukrasen grad kukali bi ,,gdje idu pare da se ne moze okititi grad ,,sad kad je ukrasen opet vam ne valja:Ipak je to metropola i treba da bude kao i u ostalim velikim gradovima.NAVIKLI STE DA KUKATE PA BILO ZASTO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.