Reproduktivno zdravlje i dalje tabu tema

Kontracepciju nije koristila svaka treća devojka u Srbiji, pokazalo je istraživanje Udruženja za reproduktivno zdravlje Srbije.
Reproduktivno zdravlje i dalje tabu tema
Foto: Pixabay
Studija sprovedena na reprezentativnom uzorku devojaka, uzrasta od 19 i 20 godina, pokazala je i da je 25 odsto njih imalo četiri ili više intimnih partnera, što povećava rizik od dobijanja seksualno prenosivih bolesti. Posebno zabrinjava podatak da je zlostavljanje u partnerskoj vezi iskusila svaka šesta devojaka.
 
Ovo su samo neki od podataka izvedenih iz istraživanja Udruženja za reproduktivno zdravlje Srbije koje je na jučerašnjem skupu demografa pod nazivom "Primeri dobre prakse u populacionoj politici i planiranju porodice" predstavila Mirjana Rašević, direktorka Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, prenosi Politika.
 
– Mladi sve ranije postaju seksualno aktivni, a za roditeljstvo se odlučuju sve kasnije, dok je njihov nivo znanja o kontracepciji i dalje zabrinjavajući. Kada smo studentkinje medicine, farmacije i političkih nauka tokom jednog istraživanja pitali kada su plodni dani, svaka treća buduća novinarka i svaka deseta buduća doktorka i farmaceutkinja nije znala odgovor na to pitanje. To ne treba da čudi, ako imamo na umu da je seks tabu tema u većini naših porodica i da seksualno vaspitanje nikad nije bilo sastavni deo obrazovnog procesa – upozorila je dr Rašević.
 
Za razliku od velikog broja evropskih zemalja, seksualna edukacija nikada nije postala obavezan deo obrazovnog procesa u Srbiji, a broj adolescentskih trudnoća izmiče svim statistikama. Ipak, zabrinjava podatak da od 58 savetovališta za zdravlje mladih koja su otvorena nakon 1999. godine i u kojima adolescenti na jednom mestu mogu dobiti sve informacije o svom reproduktivnom zdravlju, danas radi manje od 20.
 
Ilustrujući važnost seksualne edukacije, direktorka Centra za demografska istraživanja navela je primer Finske, koja je 1970. godine u osnovne škole uvela obavezan predmet "seksualna edukacija". Kada je 1990. godine ovaj predmet ukinut, stopa abortusa je već u narednoj godini povećana za pedeset odsto, a deca su postajala seksualno aktivna u 15. i 16. godini života.
 
Ministarstvo prosvete Finske je 2006. godine ponovo uvelo ovaj predmet, a stopa abortusa je u 2008. godini smanjena za četvrtinu. Osim toga, prepolovljen je broj mladih koji su u intimne odnose stupili pre punoletstva. Estonija je počela da razvija savetovališta za mlade od 1991. godine, a obavezna seksualna edukacija uvedena je u obrazovni sistem ove zemlje pet godina kasnije i namenjena je učenicima od sedme do šesnaeste godine.
 
Upravo zahvaljujući pravovremenoj edukaciji, stopa adolesentskih trudnoća prepolovljena je u periodu od 1990. do 2009. godine, a broj registrovanih novih slučajeva HIV-a među tinejdžerima pao je sa 560 u 2001. na 25 slučajeva u 2009. godini.
 
– U najvećem broju zemalja seksualno obrazovanje je obavezno za učenike sa 15 i više godina, a sa lekcijama iz ove sfere počinje se u različito doba u evropskim zemljama – deca u Velikoj Britaniji i Portugaliji počinju da uče u četvrtoj, a tinejdžeri u Italiji i na Kipru u 14. godini života. Lekcije iz seksualne edukacije u Evropi predaju učitelji i nastavnici različitog profesionalnog profila koji su završili specijalne kurseve, kao i psiholozi, odnosno pedagozi. U nekim zemljama, kao što su Švedska ili Estonija, deo edukacije odvija se u najbližem zdravstvenom centru za mlade, kako bi se promovisale posete ovim ustanovama u budućnosti – zaključila je Mirjana Rašević.
  • kimi

    18.11.2018 02:22
    A zasto je vama ili bilo kome bitno dal neko stupa u sexualni odnos prvi put sa 25 18 16 ili 11g?
    Sexualna edukacija nema nikakve veze sa tim ko kad stupa u odnos, jer po toj logici ako bi se ucilo o tome od nultog dana, vise se niko ne bi ni sexao ...
    Ne kontam uopste smisao ove poruke.. sa jedne strane nabijate (mislim generalno mediji ,soc mreze, MTV, poznate licnosti koji postaju poznati bas zbog golotinje i sexa ) dakle nabija se sex i sexualnost ,golotinja u facu svima od 7 do 77 ,24/7 365, svi mogu sve da vide, i cuju (u pesmama ,pogotovo ove nove nazovi muzike 21. veka ) ,lakse je naci pornic nego neku stariju rok pesmu ,das klincu mobilni i za 24h ce videti namerno ili slucajno pornjavu, i sada sta, sve se predstavlja kao cool i super, a ovamo lobirate da apstiniraju do 25te godine kao da je sex neko zlo?
    Licemerno.
    Naravno da je u zdravstvenom smislu dobra stvar ta edukacija, i to sto pre, nesto kao Norvezani, 1,2 razred osnovne, a sto se samog sexa tice ... to je licna stvar osobe, i ne bi trebalo niko da ima prava da namece ko kada treba..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.