Uprkos protivljenju Srbije, Interpol razmatra učlanjenje Kosova

Generalna skupština Interpola je počela, a uprkos protivljenju Srbije raspravljaće se o učlanjenju Kosova.
Srpski Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ističe da bi prijem Kosova predstavljao politizaciju ove organizacije što je, kako navodi, štetno ne samo za međunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije, piše N1.
 
Delegati na 87 sednici generalne skupštine Interpola trebalo bi da se izjasne i o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju. Nebojša Stefanović koji predvodi delegaciju Srbije u Dubaiju, kaže da je sam početak sednice obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata, jer je i pored protivljenja većeg broja država ta tačka ostala na dnevnom redu.
 
"Ne predajemo se. Borimo se svim silama i zajedno sa zemljama koje pomažu Srbiji, očekujem da ćemo uspeti da u tom smislu ubedimo naše partnere i pokažemo da glasanje za prijem takozvanog Kosova u Interpol bila potpuna politizacija ove policijske organizacije i bilo veoma štetno ne samo za međunarodno pravo, već uopšte i za sve buduće policijske operacije", kaže Stefanović.
 
Da bi Kosovo bilo primljeno u Interpol potrebna je dvotrećinska većina od zemalja koje su se na glasanju izjasnile za ili protiv, a u lobiranju protiv ove odluke u prethodnom periodu posebno su bile aktivne državne sekretarke ministarstva unutrašnjih poslova.
 
 Stručnjak za bezbednost, profesor na Američkom univerzitetu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Duško Tomić, za N1 kaže da je odluka o prijem Kosova u ovu organizaciju pre svega političko pitanje.
 
"U ovom trenutku Kosovo je na granici da li će dobiti taj broj glasova ili neće. Da li će Kosovo postati članica Interpola nije policijsko i bezbednosno pitanje, nego, kako to uvek biva to je odnos moći i interesa - da li će pravladati politički diskurs u odnosu na bezbednosni diskurs", kaže.
 
Novinar Milivoje Mihalović u intervjuu Fonetu ocenjuje da je za Prištinu zahtev za prijem u Interpol u funkciji dokazivanja da je Kosovo nezavisna država i ukazuje na moguće posledice takve odluke.
 
"Oni već imaju sisteme kako će dezavuisati rad Intepola na Kosovu. Ti sistemi se svode na sledeće: biće spiskovi Srba koji su učestvovali u jedinicama koje kosovske vlasti traže, Intepol će početi da ih traži, onda će biti hapšeni pa će ići na suđenja i to će skrenuti pažnju sa glavnog problema na kim a to je kriminal", rekao je Mihajlović.
 
Prvi zahtev za članstvo u Intepolu, Kosovo je podnelo 2010, a potom i pet godina kasnije, ali one nisu dospele u fazu razmatranja. Prošle godine odustalo je od zahteva zbog nedovoljne podrške.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.